När frihandelsavtalet Gats börjar tillämpas fullt ut, kan bestämmelser om marknadstillträde komma i konflikt med rätten att försvara nationellt avtalade löner och villkor. Ungefär som i Lavalmålet. Det skriver TCO-Tidningen. Samuel Engblom, jurist på TCO, pekar på Gats-bestämmelsen Mode 4 om arbetstagares rörlighet vid tjänstehandel. Mode 4 reglerar enbart marknadens öppenhet och påverkar inte nationellt avtalade löner och villkor, hävdar WTO.
– Den här gången får vi inte vara lika godtrogna. Gats kan bli nya Laval, säger Samuel Engblom.
Han menar att förutsättningarna för facket att ligga steget före är goda, eftersom Mode 4 ännu inte har börjat tillämpas, enligt TCO-Tidningen.
I förra veckan antog EU-parlamentet ett icke lagstiftande initiativbetänkande av Jan Andersson (s). Betänkandet handlar om Laval-domen och andra domar i EG-domstolen, och deras betydelse för kollektivavtalen.
Vänsterpartiet är kritiskt till Anderssons betänkande.
– Löntagarna pressas både från EU och den borgerliga regeringen och behöver en skarp facklig och politisk samling och fokusering, säger EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v), i ett pressmeddelande.
– Då kan vi inte rösta för ett villospår, ett betänkande som helt saknar kraftfulla förslag som kan garantera den svenska kollektivavtalsmodellen. Men vi la ändå ner våra röster i slutomröstningen eftersom vi hoppas att betänkandet åtminstone kan bidra till ökad debatt om Lavaldomen.
Svensson stödjer betänkandets kritik mot EG-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet, även om hon anser att kritiken har urvattnats i kompromissen med de konservativa.