Vad har hänt efter det grekiska valet i juni?
– Förut hade vi en trojka utrikes (EU-kommissionen. Europeiska Centralbanken och IMF). Nu har vi en inrikestrojka bestående av de tre regeringspartierna. De har svikit löftet om att omförhandla avtalet med EU, de följer istället troget kraven utifrån. De attackerar lönerna, pensionerna och arbetsrätten samtidigt som de säljer ut allt vi äger gemensamt, hamnar, flyplatser, jordbruksmark och sjukhus.
Hur reagerar grekerna i gemen?
– De är trötta och förbannade. De tre sista åren har arbetslösheten tredubblats. Av fem miljoner i arbetskraften är en och en halv miljon arbetslösa. De som har arbete har sett sina löner minskas med 30-50 procent. Den gamla regeringen avindustrialiserade Grekland och satsade bara på finanssektorn, som har för mycket makt.
– Motståndet växer för varje dag. Förra veckan var det stora demonstrationer och en generalstrejk. Denna vecka kommer de som arbetar i kommuner och landsting att ockupera sina arbetsplatser. Vi väntar oss att det snart blir val och då kommer vänstern att vinna, Syriza leder nu opinionsundersökningarna och har mer än 30 procent.
Är den grekiska demokratin hotad?
– Demokratin underordnar sig ekonomiska beslut. Premiärministern har inte varit i parlamentet på tre månader. Lagar fastställs genom dekret. Genom ministerbeslut sänks lönen, genom ministerbeslut tas kollektivavtalen bort, genom ministerbeslut säljs offentliga företag.
Är Grekland rent av i en revolutionär situation?
– Det går inte att följa gamla recept. Men det är nödvändigt att förändra det politiska och ekonomiska systemet. De djupa förändringar som kommer att genomföras i Grekland kommer att leda till en samhällsförändring inte bara i Grekland utan hela Europa. Vi har rätt att vara optimister, det kommer att utgå en våg av banbrytande förändringar från Grekland. På så sätt kan vi tala om en slags revolution av en ny typ. Men vi behöver solidaritet och hjälp från våra kamrater i Europa och hela världen.
Vilka förändringar krävs i Europa?
– EU har gått från sina grundläggande principer om solidaritet och samverkan för att länderna skall komma närmare varandra ekonomiskt och i vad gäller levnadsstandard. EU måste grundas på nytt, med större inflytande för de demokratiska institutionerna som EU-parlamentet. Vi har en gemensam valuta i euron, men varför inte en gemensam socialförsäkring och en gemensam europeisk järnväg? Här finns ett utrymme för konfrontation mellan arbetets folk och de som gör vinsterna.
Vi har läst om en utsatt situation för invandrarna i Grekland.
– Grekland är det enda land i EU som inte har en invandringspolitik, vi är också EU:s gränsland. Vi har därför en situation med mycket få legala invandrare och många illegala som utnyttjas av kapitalet för att pressa ner lönerna. Kapitalet använder nu också dem för att vända uppmärksamheten från dem som orsakade krisen.
Skall ni bilda ett nytt parti?
– Syriza var en allians där det ingick kommunister, trotskister, maoister, vänstersocialdemokrater och gröna. Nu ordnas det öppna möten runt Grekland i grannskap, på arbetsplatser och skolor för att skapa ett nytt parti. Det skall inte styras av de gamla partierna, utan av alla som vill ha en utveckling av Grekland åt vänster. Den 1-2 december hålls ett riksmöte där det väljs en centralkommitté och grupper för att skriva stadgar och annat. Under våren kommer sedan partiet att bildas.