På söndagen genomfördes nyval i Grekland. Enligt opinionsundersökningarna tydde mycket på ett mycket knappt resultat: vänsterpartiet Syriza låg bara knappt före borgerliga Ny demokrati (ND). Men till slut vann Syriza valet tydligt med 35,5 procent av rösterna, drygt sju procentenheter före (ND).
Redan på valkvällen erkände sig ND:s partiordförande Vangelis Meimarakis besegrad, och det blev också snabbt klart att Syriza slipper att behöva försöka forma en ny regeringskoalition – precis som tidigare kan vänstern styra tillsammans med högerpartiet Oberoende greker (Anel).
Precis som Syriza så backade också Anel något jämfört med det senaste valet i januari i år. Men de båda partierna får tillsammans 155 av parlamentets 300 mandat.
Lågt valdeltagande
Valdeltagandet var rekordlågt och låg på drygt 54 procent. Egentligen var just detta nyckeln bakom Syrizas valseger: partiet lyckades långt bättre än motståndarna att mobilisera sina sympatisörer. Många besvikna Syrizaväljare stannade samtidigt hemma, i stället för att rösta på exempelvis Ny demokrati som inte bara förknippas med nedskärningar utan också med korruption och vanstyre. Totalt tappade Syriza dock över 300 000 röster mellan januari- och septembervalet.
– Det här en seger för Grekland, nu har vi fått ett starkt mandat och kan fortsätta förnya landet, sa Syrizas ordförande Alexis Tsipras i sitt segertal.
Just för att få ett starkare mandat hade Tsipras valt att avgå som premiärminister i augusti och utlyst nyval. Innan dess hade han tvingats styra med stöd av oppositionens röster för att kunna få igenom de nedskärningspaket som EU och andra internationella aktörer hade tvingat på Grekland. Ett 30-tal av hans egna partikamrater däremot hade motsatt sig kohandeln med EU.
LAE misslyckas
De upproriska Syrizaparlamentarikerna bildade efter Tsipras avgång det nya vänsterpartiet Folklig enhet (LAE). (LAE) fick i söndags 2,86 av rösterna och missade i och med detta att ta sig in i parlamentet.
– Vi har förlorat ett slag, men inte kriget, kommenterade LAE:s ordförande Panagiotis Lafazanis, som så sent som i somras satt som energiminister i Tsipras koalitionsregering.
Utan Lafazanis och (LAE) i parlamentet blir det i stort bara kommunisterna (KKE) och fascistiska Gyllene Gryningen som motsätter sig Syrizaregeringens uppgörelse med de internationella långivarna.
Fascister
Fascistpartiet Gyllene Gryning blev Greklands tredje största parti på söndagen. Partiet ökade något och fick knappt sju procent av rösterna. Partiet fick dock något färre röster än i januari. Valalliansen mellan socialdemokratiska Pasok och mittenvänsterpartiet Dimar, som år 2010 bröt sig ur Syrizas föregångarparti Synaspismos, fick 6,3 procent av rösterna, en tydlig förbättring jämfört med Pasoks resultat i januari i år. Också kommunisterna (KKE) ökade något och fick 5,5 procent av rösterna.
Enbart liberala Potami och de två regeringspartierna Syriza och Anel råkade ut för mandatförluster. Den största mandatökningen firar Pasok/Dimar. Högerpartiet Centerunionen tog sig med drygt 3,4 procent för första gången in i parlamentet. Annars är mandatfördelningen mellan de olika parlamentariska lägren i princip densamma som i januari.