– Så snart som möjligt, sa Jose Luis Escriva, Spaniens socialförsäkringsminiter, tidigare i veckan.
Han pratade med tv-kanalen La Sexta om den spanska regeringens planer på att införa basinkomst.
Det handlar förstås om det nya coronaviruset – Spanien är hittills Europas näst hårdast drabbade land. Basinkomsten är tänkt att säkerställa att de som blivit av med jobbet under den nästan totala nedstängning som pågår ändå klarar sig. Men det är inte bara det som är tanken.
– Basinkomsten ska finnas kvar för alltid. Den ska bli ett strukturellt instrument, ett permanent instrument, sa Jose Luis Escriva.
Spanien är inte heller det enda landet som planerar att ge pengar direkt till medborgarna för att mota krisen. Både Brasilien och Australien har infört basinkomst till medborgare som förlorat sin inkomst, medan USA planerar att dela ut pengar direkt till medborgarna.
Enligt nätverket BIEN, som arbetar för global basinkomst, har över trettio länder infört liknande program i coronakrisens spår. Nu vädrar basinkomstförespråkarna morgonluft.
– Det här är en möjlighet. En fruktansvärd möjlighet – fruktansvärd! Men det är en möjlighet för oss att säga nej, säger Guy Standing till Flamman.
Stjärnprofessorn i utvecklingsstudier vid University of London har jobbat för införandet av basinkomst i över 20 år. Nu tror han att tiden är inne. Dels, menar han, har krisen tydliggjort varför ett förslag som basinkomst faktiskt behövs.
Dels är det enligt Standing det enda sättet att hindra att krisens effekter leder till ett uppsving för fascismen.
– Basinkomst kommunicerar att du är en medborgare och att du är min jämlike. Och att jag är din. Och vi är väldigt nära att nå över gränsen och införa det nu. Det gäller för oss att kommunicera att basinkomst är både genomförbart och möjligt att finansiera.
Standing deltog under måndagen på en konferens – digital naturligtvis – ordnad av bland annat svenska Miljöpartiet. Syftet var att diskutera just hur basinkomst kan införas i spåren av coronakrisen.
– Jag har varit i Sverige många, många gånger. Jag älskar Sverige, men vi har sett en erosion i svenskarnas känsla för solidaritet. Och jag tror att detta kan vara ett sätt att återuppväcka deras solidaritet, och samtidigt sätta finansmännen i hörnet, säger Guy Standing.
Intresset för basinkomst som lösning är dock svalt på högsta nivå inom svensk politik. Regeringen har inga sådana planer – och inget av riksdagspartierna har heller drivit linjen. Inte ens Miljöpartiet själva, som är det parti som står den internationella basinkomströrelsen närmast, har basinkomst med i partiprogrammet.
Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet och konferensens huvudarrangör, suckar.
– Just nu är det som om vi i Sverige är beredda att göra vad som helst förutom att ge pengar till människor.