BOGOTÀ Under den senaste veckan har ett 30-tal människor dödats i de konfrontationer som ägt rum mellan i första hand polisstyrkor och stora människomassor varav vissa är utrustade med eldvapen. Vapen har också erövrats av oppositionen när den intagit polisstationer.
Situationen har förändrats dramatiskt efter att oppositionsfronten Frente de Resistencia Anti-Aristide, tog över Gonaives, den fjärde största staden på Haiti. Även USA är starkt oroad över att situationen ska bli okontrollerbar för den mäktige grannen i norr och att en regering med revolutionära förtecken ska ta över i det upprorsklimat som råder på ön.
Efter att Gonaives intogs anlände polisstyrkorna till staden och dödade flera människor men ska, enligt rapporter, ha drivits tillbaka. I stället har sex andra städer i östra Haiti intagits.
Premiärminister Yvon Neptune anklagade i söndags den breda oppositionsfronten för att ligga bakom det väpnade upproret vilket tillbakavisades av oppositionsledaren Andy Apayd, som förnekade alla kontakter eller förbindelser med den väpnade oppositionen och uppgav att han inte stöder våldet.
Presidenten har hittills vägrat att avgå men har vid flera tillfällen den senaste veckan föreslagit förhandlingar och nyval om sex månader. Men folkets förtroende har allt mer tunnats ut för presidenten.
De karibiska staternas organisation, Caricom, har också försökt medla mellan oppositionen och regeringen men förgäves.
USA och Frankrike har uttalat oro över utvecklingen men USA har hittills inte visat tecken på att ge sig in militärt, vilket vissa krafter tolkar som att det kan det finns USA-vänliga krafter bakom det väpnade upproret mot Aristide.
En FFI-delegation med FFI:s generalsekreterare i Latinamerika Victor Baez besöker den 15-16 februari Haiti för att framföra ett personligt stöd till den förföljda fackföreningsrörelsen. Ett tiotal haitiska fackföreningsledare sitter fängslade sedan den 24 januari och ytterligare ett 20-tal har gått under jorden efter att ha mordhotats av krafter närstående regeringen Jean Bertrand Aristide.
Det haitiska facket i CSH (Coordination Syndicale Haïtienne), som är anslutet till FFI har drabbats hårt av förtrycket de senaste veckorna, uppger FFI i ett pressmeddelande. Därför ska FFI-delegationen besöka de fackliga ledare som fängslats, ha samtal med regeringsrepresentanter samt den politiska oppositionen.
I delegationen ingår representanter från landsorganisationerna i Canada, Guyana samt FSI, som utgörs av en rad internationella fackliga sammanslutningar i olika yrkesområden.