”Företaget har kallat dig Thomas Freisleben för att meddela dig att du åter igen delat ut information från Syndikalisterna inom Gambros lokaler”.
Det står i den skriftliga varning som Thomas Freisleben i Lund fått från sin arbetsgivare, Gambro, efter att ha delat ut facklig information och satt upp affischer från SAC på arbetsplatsens anslagstavla.
– Jag blev kallad till ett möte på jobbet. Där var fyra personer från arbetsgivarsidan. Först sade de att de hade bevis för att jag hade chattat på arbetstid.
Varnas för utdelning
av fackligt material
De visade upp ett utdrag från ett internetforum där någon hade postat en text från SAC:s hemsida på ett klockslag som Thomas hade arbetat. Texten handlade om en annan pågående konflikt på Gambro där en person blivit omplacerad mot sin vilja.
– Jag har inte besökt den sidan under arbetstid, det är inte mitt användarnamn det är postat under och de kunde inte ens visa att inlägget var postat från Gambros datorer.
I varningen nämns inte heller något annat än utdelning av fackligt material.
Hot om avsked
I varningen står även att företaget inte kommer att tolerera utdelning av facklig information i fortsättningen och att Thomas i så fall riskerar att mista sin anställning. Det har fått SAC att stämma Gambro i Arbetsdomstolen för kränkning av föreningsrätten. Thomas Freisleben arbetar kvar, även om han tycker arbetsgivarens agerande är tråkigt.
– Det främjar ju inte att anställda ska våga säga vad de tycker eller påtala problem på jobbet.
Under en förhandling med SAC ska en av arbetsgivarsidans representanter ha sagt att det inte finns någon föreskrift om att anställda inte får dela ut fackligt material men att det är ”lika självklart som att man inte får slå sönder en ruta på sitt jobb”.
– Ja, vad ska man tycka om det? säger Thomas Freisleben lätt uppgivet, det är ju lite tokigt, men det är väl ungefär på deras nivå.
Facklig verksamhet
skyddad
– Det är ganska riskabelt för arbetsgivaren att ge sig in på att inskränka facklig verksamhet, säger Carolina Öhrn, jurist på LO-TCO rättsskydd
Hon är inte insatt i Thomas Freislebens fall, men säger att det generellt är en kränkning av föreningsrätten att förbjuda fackligt information på arbetsplatsen. Föreningsrätten är skyddad i lagen om medbestämmande.
– Man kan inte förbjuda någon att dela fackligt material på arbetsplatsen, förutsatt att det inte stör arbetet.
Det hon möjligen kan tänka sig att arbetsgivaren kan åberopa är om materialet är av mer allmänpolitisk karaktär, som inte skyddas av föreningsrätten. Gränsdragningen är inte helt självklar.
Vem ska avgöra om ett flygblad från ett fackförbund är fackligt eller allmänpolitiskt?
– Ytterst är det Arbetsdomstolen.
Enligt Carolina Öhrn finns inga direkta regleringar kring hur en arbetsgivare kan dela ut varningar.
– Men om man delar ut en varning som är uppenbart felaktig ligger det en förstås i fatet vid en eventuell tvist i Arbetsdomstolen.
Flamman har varit i kontakt med Gambro, men företaget har valt att inte kommentera fallet med hänvisning till att det fortfarande pågår.