En dag i slutet av juli satt jag och halvsov till de regionala tevenyheterna när nyhetsuppläsaren plötsligt berättade att människorna i Västernorrlands och Gävleborgs län dog snabbast av alla i landet. Jag satte mig upp. Det finns väl ingen som mäter dödens hastighet. Eller?
Men jag hade inte hört fel – det var ett relativt långt nyhetstelegram som handlade om just detta och reportern som läste telegrammet var gravallvarlig – invånarna dog olika snabbt i olika delar av landet.
Dagen efter fanns ett TT-telegram i lokaltidningen apropå att Socialstyrelsen hade lämnat sin senaste rapport med statistik från dödsorsaksregistret. ”Högst dödlighet i Västernorrland” var rubriken. (Om ni inte vet det så ligger Ullånger där jag bor i Ångermanland, vilket tillsammans med Medelpad utgör Västernorrland.)
Den journalist som knåpat ihop notisen rådde oss västernorrlänningar redan i ingressen att flytta till Halland eller Kronobergs län om vi ville leva länge, där var nämligen dödligheten lägst. Och sedan återkom formuleringen från tv kvällen innan att döden var snabbast här i Västernorrland.
Längre ner i artikeln stod följande förtydligande att läsa: ”trots att dödligheten alltid i långa loppet är 100 procent skiljer den sig åt mellan regionerna – även om man tar hänsyn till åldersfördelningen i de olika länen”.
Jag blev så nyfiken att jag googlade på Socialstyrelsen för att läsa rapporten. En lunta på 258 sidor med statistiska tabeller på alla dödsfall och dödsorsaker 2010 uppdelade på regioner och åldersfördelning. Alltsammans byggde på en slags formel som löd ”dödlighet per 100 000 av medelfolkmängden och åldersstandardiserade dödstal”, vilket inte gjorde mig så mycket värst klokare. För med det sättet att statistiskt räkna och räkna om befolkningens sammansättning kan man få fram fantastiska saker, till exempel att kvinnors dödlighet är lägre än den för män!
Det tror jag dock inte att någon inbillar sig är sant. Men på grund av urusel språkhantering hos rapportförfattarna är det vad som de facto står svart på vitt. Hela bibban inleds för övrigt med att konstatera att dödligheten för de flesta dödsorsaker minskar…
Detta borde med min språkförståelse betyda att vi så småningom kommer att bli odödliga. Om man nu inte som jag har oturen att bo i det län där döden är snabbare än på andra ställen.
Eller så är det som de säger: ”att det finns lögn, förbannad lögn och statistik”.