Men här har företaget inte nöjt sig med att avskeda de papperslösa arbetare som ville organisera sig. De har dessutom krävt att papperslösas rätt att gå med i facket ska upphävas helt. Nu ska frågan avgöras i USA:s högsta domstol.
I USA hårdnar myndigheternas attityd till utländsk arbetskraft som inte har sina dokument i ordning. Razzior och deportationer har blivit allt vanligare.
Samtidigt är stora sektorer i den amerikanska ekonomin helt beroende av det arbete som de uppemot 15 miljoner papperslösa står för. De hårdnande stämningarna används till att pressa tillbaks deras arbetsvillkor och till att försöka förvägra papperslösa rätten att organisera sig fackligt.
Hårda strider
Inom flera branscher har det stått hårda strider om facklig organisering.
För att en fackklubb med rätt att sluta avtal ska kunna bildas krävs att minst hälften av de anställda röstar för organisering.
Arbetare utan papper hotas ofta med uppsägning om de organiserar sig. I New York hölls en omröstning om att bilda fackklubb vid företaget Freshdirect i december 2007. Företaget är en favorit bland bättre bemedlade New Yorkbor som får sin mat hemkörd. I Freshdirects stora lokal i Queens packas matvarorna av lågt avlönade arbetare. Två dagar före omröstningen om att bilda fackklubb sparkade företaget flera hundra dokumentlösa immigranter som i flera fall hade arbetat hos dem i många år.
Åtgärden fick avsedd effekt och omröstningen om att bilda fackklubb förlorades.
Djurplågeri
Företaget Agroprocessors har gjort sig känt för omfattande djurplågeri, miljöbrott och att ha anställt minderåriga vid sin huvudfabrik i Iowa. I maj 2008 genomförde immigrationsmyndigheterna en av sina största räder hittills vid fabriken. Hundratals immigranter utan dokument greps.
Vid Agroprocessors distributionsanläggning i Sunset Park, New York, har företaget gått steget längre. I september 2005 röstade en klar majoritet av de anställda för att bilda en fackklubb.
Organiserade arbetare på liknande företag i närheten har betydligt bättre villkor.
Men företaget vägrade respektera beslutet om facklig organisering. Arbetarna svarade med att gå i strejk. Företaget i sin tur avskedade dem som var ”illegala immigranter”. Istället användes daglönare, även om många av dem saknade immigrationsdokument. Företaget har sedan drivit en rättssak för att helt upphäva dokumentlösas rätt att organisera sig fackligt.
Företaget menar att de papperslösa begår brott genom att befinna sig i USA och därför inte kan ha den typen av rättigheter. I de första instanserna förlorade företaget, men nu har fallet drivits vidare ända till USA:s högsta domstol.
Högsta domstolen slog 1984 fast att även papperslösa är anställda som har rättigheter.
Men företaget påpekar att lagarna har ändrats sedan dess och att det nu är olagligt för företag att anställa papperslösa. Något som Agroprocessors själva aldrig har respekterat. Om företaget vinner så har de utdelat ett dråpslag mot papperslösa arbetares möjlighet att hävda sina rättigheter på arbetet.
Om de förlorar har de lyckats fördröja bildandet av en facklubb med ett par år.