När sjukersättningen sänks, tar de rikaste privata försäkringar. Då vill de heller inte betala höga skatter i längden. Det är ett av de viktigaste resonemangen i boken Åtta år med Reinfeldt som utkom i veckan. Författarna menar att en borgerlig politik – även i den snälla form som den presenteras i valrörelsen – skulle urholka förutsättningarna för hela välfärdssamhället.
– De förslag de har, med till exempel skattesänkningar även om de inte är så stora som moderaterna brukar vilja ha, innebär ändå rejäla försämringar av socialförsäkringssystemet, säger Daniel Suhonen, en av bokens författare.
Tumskruvar
– Det drabbar till exempel arbetslösa och sjuka, och dessutom vill alliansen försämra för facken genom att angripa avtalsrätten. Långsamt skruvar de då åt tumskruvarna, och sätter den svenska modellen på ett sluttande plan.
Vill inte betala skatt
När personer med medel- och höga inkomster inte får tillräckliga ersättningar från det gemensamma, till exempel när de är sjuka, kommer de att börja teckna privata försäkringar. Efter ett tag kommer de att ifrågasätta varför de ska betala så höga skatter, när de inte får tillbaka något utan ändå måste köpa tryggheten.
Detta är ett resonemang som socialdemokraterna och väns-terpartiet har byggt sin politik på i decennier. I stället för att enbart skydda dem som har det allra sämst, måste försäkringssystemen också ge trygghet åt folk som har pengar. Detta kallar s och v för den generella välfärdspolitiken, och innebär att taken i ersättningsnivåerna inte får vara för låga.
Detta i kontrast mot de borgerliga, som gärna talar om grundtrygghet alltså lägstanivåer.
De tre författarna till boken Åtta år med Reinfeldt, Christer Persson, planeringschef på Socialdepartementet, Stefan Carlén, ekonom vid Handelsanställdas förbund samt Daniel Suhonen, seminarieansvarig på ABF Stockholm, menar att debatten inte rört sig kring de verkliga frågorna.
– Ska den svenska modellen falla, ska det vara med ärliga medel, säger Daniel Suhonen till Flamman.
– Det känns som om det varit helt annan politisk rapportering i medierna. Det har inte handlat om vilket samhälle vi vill ha, utan om olika utspel och hur alliansen tar sig ut. Samtidigt som vi vet att den politik som alliansen presenterat, även om det har varit översiktligt, kommer att förändra väldigt mycket. Vi vill visa vad valet handlar om.
Inte ens moderaterna säger sig idag vilja montera ner den svenska modellen. Det pratas inte längre om ett ”systemskifte”. Men bokens författare definierar den svenska modellen som tre pelare, som de menar kommer att förstöras med en borgerlig regering.
Tre pelare
– Det är dels den lösning på arbetsmarknaden som vi har, med kollektivavtal och så vidare. Det är dels socialförsäkringssystemet och den trygghet som det ger. Och det är dels välfärdssystemet med tjänster som vård, skola, omsorg och bostäder, säger Daniel Suhonen.
– Ser man på dessa tre så är det grundläggande saker som alliansen ger sig på.
Daniel Suhonen menar att en del väljare inte tror att en borgerlig valseger kommer att få så stora effekter. Det är fel, säger han, eftersom det är så mycket som kan raseras även med de förslag som ligger idag.
Förstöra
– Om man ser på Stockholm till exempel, så behövs det bara ett beslut i fullmäktige för att sälja ut allmännyttan och därmed förstöra hela bostadsmarknaden.
En viktig principfråga ser Suhonen i idén om skatteavdrag för hushållsnära tjänster.
– Det vill de ha, samtidigt som de ska skära ner i den offentliga sektorn. Kvinnor ska alltså gå från jobb i offentlig sektor till att städa hos dem som har det bäst ställt. Det är deras Sverige.
– Hela svenska modellen hotas av borgarregering
Den borgerliga alliansen kommer att förändra hela en svenska modellen. Om de får makten, förändras förutsättningarna så kraftigt att inget kommer att vara sig likt om några år. Det menar författarna till boken Åtta år med Reinfeldt.