Drygt 55 000 människor trotsade den 30-gradiga värmen och slöt upp i fredsparken i Hiroshima.
Minnesceremonin för den första atombombens offer inleddes kvart i åtta på morgonen. En halvtimme in i programmet, klockan 8.15, exakt 60 år efter bombens detonation, inleddes en tyst minut för offren med klockringning.
Hiroshimas borgmästare Tadatoshi Akiba reste i sitt tal långtgående krav på handling från FN:s sida.
Struntar i folkets önskning
– USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Nordkorea och några andra nationer med ambitioner att bli kärnvapenstater struntar i önskan hos den absoluta majoriteten av jordens befolkning, sa han.
– De har bildat en klubb där inträdeskravet är att man har kärnvapen.
Denna klubb använder, enligt Akiba, sitt veto i FN för att stoppa den globala folkviljan och driva igenom sina egoistiska beslut. I sitt tal kritiserade han regler om konsensusbeslut som ger länder vetorätt.
Han föreslog därför att FN:s generalförsamling under nästa möte i oktober tillsätter en kommitté med syfte att ta fram en plan för en kärnvapenfri värld.
– Vi förväntar oss att planen skall vara antagen 2010 och innehålla konkreta steg för att jorden skall vara kärnvapenfri 2020.
Akiba utlyste ett år av ”inheritance, awakening and commitment” som skall pågå fram till den 9 augusti 2006.
– Då skall Borgmästare för fred, nationer, NGO:s och en överväldigande majoritet av världens befolkning lansera mängder av olika kampanjer i städer över hela jordklotet för att avskaffa kärnvapnen, sa Akiba.
Onskan får inte upprepas
– På denna dag, 60-årsdagen av atombomben, söker vi trösta själarna till alla bombens offer genom att ödmjukt bekräfta vårt ansvar att inte upprepa ondskan. Vila i frid, för vi kommer inte att upprepa ondskan, avslutade Akiba.
Premiärminister Junichiro Koizumi var betydligt mer svävande i sina löften.
– Japan kommer att inta tätpositionen i det internationella samfundet för att driva fram en global nedrustning av kärnvapnen, sa Koizumi, medan en högljudd högtalarbil hördes i fjärran med krav på Koizumis avgång på grund av förslaget att sälja ut posten.
Oro bland Hibakusha
Sedan följde frisläppande av duvor, vittnesmål från en överlevande och löften från barnens representanter att aldrig glömma det som hänt.
Det finns bland hibakusha, atombombsöverlevarna, en oro över att faran med kärnvapen skall glömmas bort i takt med att hibakusha blir äldre och färre. En ung kvinna som besökte ceremonin visade på motsatsen.
– Vi har ett ansvar att föra deras berättelse vidare, säger Miwako, 23, som studerar japansk kultur vid universitetet i Hiroshima.
Hiroshima är en modern storstad med 1,1 miljoner invånare. Bara några kvarter bort från fredsparken pågår livet som vanligt på lördagar. De nyligen inrättade kaféerna och restaurangerna med inspiration från södra Europa är fyllda av lördagsflanörer.
– Min släkt är inte härifrån och fredsrörelsen förstår jag mig inte på. Hiroshima gör ett viktigt jobb men jag har ingen personlig relation till detta. Det är för stort för mig säger Naomi, 32, som jobbar på ett av de större varuhusen och är ute och fikar med väninnorna.
Morgonceremonin avslutades med musik och körsång. Senare på kvällen hölls en fredskoncert med japanska och internationella artister inför en 15 000-hövdad publik.