Valet i måndags blev en stor framgång för socialdemokratiska Arbeiderpartiet medan vänsterpartiet Sosialistisk Venstreparti gick kraftigt bakåt från sina mycket höga opinionssiffror tidigare i år. Det var blandade känslor på SV:s valvaka på måndagskvällen. Partiet, som legat en bit över 20 procent i många opinionsmätningar tidigare i år, fick till slut 8,7 procent och gick därmed till och med bakåt jämfört med förra valet. Röd Valgallians (RV), en allians mellan bland andra maoistiska AKP och trotskister, gjorde ett bättre val än förra gången men lyckades med 1,2 procent inte ta något utjämningsmandat i sina starka fästen.
Nu väntar regeringsförhandlingar och helgen den 24-25 september träffas SV:s partistyrelse för att komma överens om vad partiet ska kräva för att sitta i en regering med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.
– Det kan säkert finnas olika uppfattningar om vilka krav som är abslouta, säger Ingrid Fiskaa men tillägger att hon själv anser att ett första krav är att de norska trupperna genast dras hem från Irak och att Norges deltagande i den USA-ledda Enduring Freedom-operationen i Afghanistan avslutas.
– Jag menar att vi inte kan sitta i en regering som har norska stridande trupper i Afghanistan, säger hon.
Inga fler koldioxidutsläpp
Vidare anser hon att SV miljöpolitiskt måste kräva stopp för gaskraftverk utan så kallad koldioxiddeponering och nya oljeborrningar i Barents hav och Lofoten.
– Särskilt vid Lofoten finns det chans att värna helt från oljeborrningar, säger Fiskaa som anser att SV måste kräva att koncessionsavtalen för de gaskraftverk som nu ska byggas på land skrivs om så att de innefattar ett krav på koldioxiddeponering. Kolodioxiddeponering handlar om att kapsla in koldioxidutsläppen så att de inte bidrar till ökad växthuseffekt.
Vad gäller det nya ramavtal för pensionssystem som nu föreligger i Norge anser hon att den nya regeringen måste skicka det på ”omvärdering”. I avtalet planeras cirka 20 procents nedskärningar i pensionsutbetalningarna, däremot ingen spekulationsdel som det nya svenska pensionssystemet har.
Omvärdera pensionsavtalet
– Åtminstone de värsta nedskärningarna i det avtalet måste bort, säger hon.
Åsikterna om varför SV gick bakåt går i partiet isär. Vissa menar att det framför allt var de hårda attackerna mot SV från den sittande högerregeringen som drabbade partiet. Andra menar att partiet varit för defensivt när det pressades på hur de reformer partiet står för ska finansieras, bland annat sex timmars arbetsdag och fler lärare i skolorna.
Någon nytta av de stora oljefonderna kommer en eventuell ny regering inte ha. För att inte bidra till högre ränteläge har alla tre partier lovat att inte ”sätta sprätt” på oljepengarna. Något som högern ivirgt varnade för att ett parti som SV skulle bidra till.
SV:s huvudkrav på billigare daghem och mer resurser till skolan lär bli lättare än de utrikes- och miljöpolitiska kraven att få igenom. När det gäller SV:s krav på sex timmars arbetsdag har de också LO i ryggen, till skillnad från pensionsfrågan där facket stödjer det liggande förslaget.
Finansministerpost till SV?
– Vår miljöpolitik har stöd av en enig miljörörelse och vår utrikespolitik har stöd av fredsrörelsen, säger Fiskaa som menar att SV kan räkna med mer utomparlamentariskt stöd i dessa förhandlingar än vad de åtta procenten i Stortinget ger vid handen.
SV:s partiledare Kristin Halvorsen blir troligen minister i den nya regeringen. Spekulationer i norsk media på tisdagen handlade om att Arbeiderpartiet kommer att ta de tunga portföljerna för statsministern och utrikesministern men att SV eventuellt kommer att få finansministerposten.