Nyval utlystes till den 25 januari eftersom regeringens presidentkandidat Stavros Dimas inte fick de 180 röster i parlamentet som skulle ha krävts för att bli vald. I och med detta upplöstes parlamentet i enlighet med landets författning.
I opinionsmätningarna leder vänsterpartiet Syriza med omkring 35 procent av rösterna. Antonis Samaras, Greklands premiärminister tillika partiledare för högerpartiet Ny demokrati, mobiliserar nu landets väljare för att förhindra ”en nationell katastrof”, det vill säga en valseger för Syriza, som har sina rötter inom den grekiska eurokommunistiska rörelsen.
Kritik mot trojkan
Syrizas ordförande Alexis Tsipras uppträder dock redan som valsegrare.
– Folket, demokratin och fäderneslandet har vunnit en seger, meddelade Tsipras efter att Dimas för tredje och avgörande gången fick nobben av parlamentet. Han presenterade samtidigt ett program för en ny vänsterregering, som går ut på att skatterna för höginkomsttagare ska höjas, samtidigt som höjda minimilöner ska höja köpkraften för de flesta konsumenterna.
Syrizas framgångar beror inte minst på partiets kritik mot de nedskärningsprogram som den så kallade trojkan, EU, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF), har tvingat på landet. De drastiska nedskärningar som detta har resulterat i har starkt bidragit till att Greklands BNP sedan dess har krympt ännu mer. Arbetslösheten ligger för närvarande på drygt 26 procent.
”Grexit” möjligt
Syriza kräver att Greklands utlandsskulder ska avskrivas och vill omförhandla villkoren för nödlånen. Detta är inte särskilt förvånande: Greklands statsskuld är nu uppe i hela 175 procent av BNP.
– Nyval ändrar inte de uppgörelser vi har med Greklands regering, kommenterade dock Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble snabbt.
Tyska medier antyder dock att Berlin i verkligheten redan förbereder sig på att Grekland kan komma att lämna eurozonen, något som vid tidigare krismöten i samband med Greklands långdragna ekonomiska kris kallats för ”grexit”.
”Tysklands regering ser ett avhopp från eurozonen som nästan oundvikligt om oppositionsledaren Alexis Tsipras blir regeringschef efter valet, överger budgetdisciplinen och inte betalar landets skulder”, skriver tidskriften Der Spiegel, med hänvisning till regeringskällor. Detta ”befaras” få konsekvenser för andra länder, till exempel Spanien, Portugal och Italien som brottas med liknande problem som Grekland.
Socialdemokraterna splittras
Om valresultatet räcker till en egen majoritet för Syriza kvarstår dock att se. Syriza får bland annat hoppas på att ett antal mindre partier missar parlamentets treprocentspärr. Med detta i åtanke kan vänstern gynnas av socialdemokratiska Pasoks splittring. Det var i fredags som Greklands tidigare premiärminister Giorgos Papandreou meddelade att han kommer att bilda ett nytt socialdemokratiskt parti inför nyvalet. Det nya partiet ska heta ”Rörelse för förändring”. Pasoks splittring har varit väntat en längre tid och partiet förväntas nu missa treprocentspärren.