Perus nye president heter Ollanta Humala. Han besegrade högerns förenade kandidat Keiko Fujimori med 3-4 procent i den andra valomgången som genomfördes i söndags.
Humala vann den första valomgången för en dryg månad sedan med 31 procent. Högern samlade sig bakom Keiko Fujimoris mantel och hade rent matematiskt, cirka 65 procent, den andra valomgången som i en liten ask. Scenariot såg ut att bli som vid valet 2006, då högern samlades bakom den socialdemokratiske Alan Garcia som vann i ett tvivelaktigt valresultat med någon procent mot Humala.
Ollanta Humala besegrade Keiko Fujimori i 16 av Perus 24 regioner, framför allt på landsbygden, Anderna och Amazonasregionen.
I Lima och förstaden Callao hade Keiko Fujimori en överlägsen ledning för en månad sedan som dock minskades starkt på slutet. Humala stöddes i stort sett av den samlade peruanska vänstern och folkrörelsen.
Antichavism
Presidentvalet i Peru är en brakförlust för det traditionella partiväsendet. Precis som vid valet 2006 spelade antikommunismen och antichavismen en stor roll för de andra stora förlorarna i detta val; de stora medierna som försökte manipulera den allmänna opinionen. De använde sig av arbetsgivarföreningar och andra maktsektorer i Peru som varnade för att en seger för Humala i själva verket är en seger för Chávez.
Det gick så långt att Roger Noriega, vice statssekreterare för angelägenheter på den västliga hemisfären under Bushregimen, bara några dagar innan valet gick ut offentligt och hävdade att Chávez hade finansierat Ollanta Humalas valkampanj med 12 miljoner dollar, ett påstående utan någon som helst källa.
Kampanjen mot Humala, som drevs av minst 98 procent av medierna, hävdade också att Humala kommer att slå sönder den ekonomiska modellen, vilket han förnekade. Han har förklarat att han vill fortsätta att slå vakt om den ekonomiska utvecklingen men att fördela landets inkomster mer rättvist.
Även om den ekonomiska tillväxten har varit stark under de senaste två-tre åren har klasskillnaderna och fattigdomen ökat. 31 procent av peruanerna betraktas som fattiga. 60 procent av barnen på landsbygden lider av kronisk undernäring medan motsvarande siffra i städerna är 30 procent.
Statsterrorism
Keiko är dotter till Alberto Fujimori, som under två perioder styrde med diktatorisk järnhand och mutor. Den 5 maj 1992 upplöste han kongressen, Högsta domstolen och inledde sin mandatperiod genom att regera med dekret. Statsterrorism blev Fujimori fana mot gerillan Sendero Sendero Luminoso. Tusental peruaner dödades av armén, säkerhetstjänsten men även många peruaner föll offer för maoistgerillan. Fujimori dömdes förra året till 25 års fängelse för en massaker på studenter och lärare från universitetet Cantuta i Lima.