Brasiliens president Dilma Rousseff är avsatt. Då majoriteten (efter det att ”det eviga” liberala kollationspartiet PMDB hoppade av regeringssamarbetet) i senaten nu har skiftat så har man beslutat om att ställa Brasiliens första kvinnliga president inför riksrätt. Den tekniska anledningen som gjort att man har lyckats är att hon har täckt upp ett underskott med pengar från de statliga bankerna, något som tidigare presidenter också gjort, (rapporterar DN 12/5, 2016), utan att ha blivit utsatta för någon riksrätt.
Skandalerna kring det statliga oljebolaget Petrobras tyder på att korruptionen i landet är ett stort problem som måste hanteras i Brasilien, men den har inget med president Rousseff att göra. Hon är till skillnad från många andra höga brasilianska politiker inte anklagad för att ha stoppat undan
några pengar.
Men att det är mot den fonden den politiska krisen i Brasilien nu tecknas är symptomatiskt för vilken strategi den politiska högern nu använder. Det vi ser är helt enkelt ”lagliga” och ”mjuka” kupper från högern i Brasilien. Detta fenomen är på inget sätt nytt. Sedan 2002 har högern inte vunnit några val, detta är det nya sättet att hantera det på. Inte bara i Brasilien utan i stora delar av Latinamerika.
Den genom-korrumperade högern har i ett flertal år försökt hitta olika sätt att sätta åt regeringen ledd av PT (Arbetarpartiet). Detta är en antidemokratisk och propagandistisk metod som förändrar landet i grunden. Kajsa Ekis Ekman skriver förtjänstfullt i en ledare i Dagens ETC (9/5, 2016) om hur högern inte längre vill sammankopplas med scener med inrullande tanks. Poängen med kupper är ju inte att folk ska torteras, det är att ta över den ekonomiska och politiska makten.
Sedan 2002 har högern inte vunnit några val i Brasilien.
Det är klart att det finns ekonomiska problem i Brasilien. I spåren av global ekonomisk kris och sänkta råvarupriser går Brasiliens ekonomi inte som tåget direkt. Att man dessutom dras med dyra byggprojekt i samband med fotbolls-VM och OS och en politisk höger som vill sätta käppar i hjulet genom att (som Dilma Rousseff själv framförde på pressträffen efter hennes riksrättsomröstning) uppmuntra företag att hålla igen, för att öka missnöjet med presidenten, gör inte situationen lättare.
Hur det kommer gå för Dilma Rousseff i riksrätten återstår att se. Under de upptill 6 månaderna som hon nu är avstängd kommer vice presidenten Michel Termer att ta över presidentämbetet. Han har redan aviserat att han kommer genomföra ett ekonomiskt stålbad och skära kraftigt i statens utgifter. Han kommer att stänga ner många av regeringens departement och han förväntas också ge sig på skatte- och pensionssystemet.
För Brasiliens sociala rörelser och arbetare och för demokratin, är det otroligt viktigt att Rousseff kommer tillbaka och kan fortsätta den politik som hittills lyft miljontals brasilianare ur fattigdom.