Pivata äldreboenden har 15 procent lägre personaltäthet än offentliga. Priserna på fjärrvärme från kommunala bolag är tio procent lägre än nationella genomsnittet. Utförsäljningen av allmännyttan har gjort hyrorna 2–5 gånger högre än i kommunala bostäder. Den salvan levererar Vänsterpartiet i Stockholm stad i sin nya rapport Privatiseringarnas pris.
Klas Rönnbäck menar att privatiseringar, som förut kunde ge ekonomiska vinster för kommunerna, nu visar sig dyrare för såväl kommunerna som brukarna. Det var rent av så att de flesta och största privatiseringarna skedde innan några utvärderingar gjorts.
– Det är väldigt ideologiska privatiseringar som genomförts. Till exempel privatiseringen av energibolaget i Stockholm – det var välskott, gav vinst, hade låga priser. Argumenten handlade om att sånt här bör markadsanpassas. Man har utgått från att marknaden är bättre och att offentlig sektor är tärande.
Klas Rönnbäck menar till och med att man, i de fall man känt till de negativa konsekvenserna, har blundat.
– Det jag tycker är riktigt påtagligt är utvärderingen av kvaliten på äldrevården. Den visar att brukarna, i 59 av 59 ställda frågor, upplever den offentliga som bättre. Till och med när det gäller flaggskeppsfrågan för borgarna, valfrihet i vardagen. Men Stockholms stads konsulter bortförklarar detta. De skriver att förvaltningscheferna menar att det är bra vård. Då är det tydligen skitsamma om brukarna inte tycker det.
Priserna skulle troligen höjas
– När det gäller privatiseringen av Birka energi, var det inte orimligt att tro att priserna skulle stiga men det bortförklarade man från den borgerliga majoriteten.
Varför var det troligt att priserna skulle stiga?
– För att du får ett privat monopol. Fjärrvärme är ett naturligt monopol lokalt sett. Och enligt all ekonomisk teori är privata monopol ineffektiva och prishöjande. Det är något som varit riktigt slående – prishöjningarna på energi. Som blev värre än någon kunde befara.
Det finns ytterligare en aspekt av privatiseringarna som Rönnbäck vill framhålla.
– Det vi inte äger har vi inte kvar makten över. Det involverar inte bara priser utan även sånt som miljö. Fortum eldar ett värmeverk med både kol och olja utan att vi kan göra något åt det.
En annan aspekt är personalpolitiken. Personalen i äldrevården är mer missnöjd i nästan alla hänseenden, med de arbetsplatser som drivs privat.
– Det är en maktfråga som får stora konsekvenser.
Fokus: Privatiseringar
• Friskolorna i Stockholms stad kan ha medfört extrakostnader på 350 miljoner kronor / år.
• Priset för förbränning av avfall i Högdalenverket har höjts med över 5 000 procent på ett par år.
• Privata äldreboenden har 15 procent lägre personaltäthet än offentliga.
• Priserna på fjärrvärme från kommunala bolag är i snitt tio procent lägre än nationella genomsnittet.
• Utförsäljningen av allmännyttan har gjort hyrorna 2–5 gånger högre än i kommunala bostäder.
• Vid många upphandlingar inkommer bara ett enda, eller ett litet fåtal, anbud.
• De beräkningar av privatiseringar som tidigare gjorts i Stockholm, har undantagit kostnader för konkurrensutsättning såsom administration av upphandlingar, konsultkostnader, juridiska tvister m.m.
• Enligt en utvärdering från Socialstyrelsen verkar äldrevården ha blivit dyrare av konkurrensutsättning.
• Folkhälsoinstitutet menar att privat vård som drivs med vinstintresse är av betydligt sämre kvalitet än offentlig, enligt internationell forskning.
Källa: Privatiseringarnas pris – En analys av privatiseringspolitikens konsekvenser i Stockholm och resten av landet, maj 2005.