Vänsterpartiet finns inte med i försvarspropositionen, som regeringen gjorde upp om med miljöpartiet i slutet av september.
Partilinjen är egentligen att lägga ned rösterna, vilket i praktiken skulle innebära att propositionen antas.
På måndagen deklarerade tre ledamöter – Siv Holma, Camilla Sköld Jansson och Peter Pedersen –att man kommer rösta med borgarnas avslagsyrkande.
– Det finns ingen anledning att använda oss som dörrmatta. Vänsterpartiets mycket modesta krav bör kunna tillmötesgås av s och mp, enligt Siv Holma.
Det gäller bland annat att K4 i Arvidsjaur räddas, och en ny utredning om räddningshelikoptrarna. De ekonomiska konsekvenserna är små, menar hon.
Socialdemokraterna hotade då med att en spräckt försvarsuppgörelse skulle spräcka även budgeten och kanske också budgetsamarbetet. Också inom socialdemokratin finns mycket missnöje, särskilt på de nedläggningshotade orterna. Deras riksdagsledamöter utsätts för hårt tryck från två håll – väljarna på hemorten och den interna partipiskan, uppger Ekot.
De tre har också fått stöd av flera socialdemokratiska kommunalråd, däribland Göran Johansson i Göteborg som inte är känd för att bryta partilinjen.
Majoriteten inom vänsterpartiets riksdagsgrupp har satt press på de tre riksdagsledamöterna. Och på tisdagskvällen kom beskedet att de troligen lär lägga ned sina röster.
I den försvarspolitiska omställningen är dock nedläggningen av regementen och minskad utbildning bara en del. Det andra handlar om det internationella insatsförsvaret och den hårdare knytningen till Nato och EU-armén. Enligt propositionen är det ”svårt att föreställa sig att Sverige skulle ställa sig neutralt” om ett annat EU-land attackeras.
– Det handlar inte om fredsbevarande verksamhet, utan förtäckta styrkor för att försvara sina egna intressen. Vore det bara FN-beslut och FN-styrkor det handlade om, så är EU-nivån helt onödig, sade Per Gahrton till Flamman i september, i samband med att han hoppade av som miljöpartiets försvarspolitiske talesman i protest mot vad han menade var en kupp.
Nio av 17 mp-riksdagsledamöter har också skrivit en gemensam motion emot EU-inriktningen.
Vänsterpartiet har visserligen skrivit en reservation om detta. Men i övrigt är det bara Camilla Sköld Jansson som tidigare tydligt kritiserat denna inriktning.
På denna punkt finns ingen principiell skillnad mellan borgarna och socialdemokraterna; dock vill de borgerliga ge försvaret en totalt större summa.