Någon vecka innan jag intervjuar Eva-Britt Svensson pratar jag med Stellan Hermansson, tidigare politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Bryssel. Han berättar om när han bodde på Irland och träffade aktivister från kvinnoorganisationerna Womens Council of Ireland och Immigrant Council of Ireland som kunde säga ”har du jobbat med Eva-Britt?” med beundran i rösten. Trots det är Eva-Britt Svensson inte lika känd i Sverige utanför Vänsterpartiet.
– Med den klassbakgrund jag har och den ålder jag är i, fick jag väldigt tidigt fått lära mig att man aldrig ska tro att man är något och det gör att det känns ännu mer överraskande. Herregud jag har ju faktiskt klarat av det! säger hon själv om sin tid i parlamentet.
Vad är du mest stolt över?
– Mitt ordförandeuppdrag i jämställdhetsutskottet.
Fortsatt EU-motstånd
Hon jämför när hon började i parlamentet 2004 då feminism och jämställdhetsfrågor närmast viftades bort eller betraktades som något som bara rabiata feminister sysslade med.
– Nu har de fått en seriös plattform. Även om vi vet att EU har sin syn på jämställdhet och vi vet hur den konservativa majoriteten ser på frågorna så betraktas dem på ett annat sätt. Nu är det många som själva försöker göra kopplingen.
Samtidigt påpekar hon också att Vänsterpartiet har varit aktivt i alla områden i EU. Själv har hon till exempel varit aktiv i inre marknads-utskottet.
Vi talar om Vänsterpartiets nya EU-linje som slutligen kommer att antas på kongressen.
– Jag är övertygad om att det bästa för Vänsterpartiet är att vi även i fortsättningen har med i vårt program att vi är motståndare till EU.
Att vara EU-motståndare i EU-parlamentet är inget som hon tycker har varit ett hinder i arbetet.
– Det kan hända att folkpartister hemma säger i en debatt att ”Eva-Britt gör så här i parlamentet, men ändå är hon EU-motståndare”. Men det faller platt till marken för folk är inte dumma.
Hon gör en jämförelse med moderater som anser att landstingen bör läggas ner, men som ändå är landstingspolitiker.
– Människor förstår att man kan ha en principiell uppfattning om något.
På samma sätt resonerar hon kring arbetet i parlamentet. Vänsterpartiet är principiellt emot ökad överstatlighet, samtidigt har partiet på senare år arbetat för EU-lagstiftning i miljöfrågor. Nyligen fick Eva-Britt Svensson igenom ett direktiv som bestämmer den lägsta tillåtna nivån i arbetet mot våldet mot kvinnor i olika länder.
Är det ett problem att verka för överstatlighet, även om det gäller bra saker?
– Vi är pragmatiska, vi har sagt att vi accepterar överstatlighet i miljöfrågor. Samma sak när det gäller kvinnofrid, det finns en lagstiftning på EU-nivå och då ska vi självklart använda oss av den.
Viktigt vara öppen
Eva-Britt Svensson har själv varit utsatt för våld i en relation och gick ut med det i en stor intervju i en valtidning av Vänsterpartiet inför EU-parlamentsvalet 2009.
Artikeln blev mycket uppmärksammad och bland andra CNN och BBC gjorde inslag med henne.
– Det har alltid varit viktigt för mig att vara öppen med det. Att människor ska kunna se att även jag som feminist och politiskt aktiv kan drabbas.
Hon beskriver det som att hon visste allt om teorin om våld mot kvinnor, men när hon själv hamnade i det var det svårt att ta sig ur.
– Vi lever med så många myter om kvinnomisshandel, att det är en man som är missbrukare och arbetslös som slår. Herregud! Det är inte så! Det handlar om makt och kontroll, det är patriarkala strukturer som skapar det här.
Samtidigt uttrycker hon en stark glädje över att ha överlevt de åren. Hon beskriver hur hon ibland har lust att ropa till kvinnor som lever i relationer med psykisk eller fysisk misshandel att ”du kan, du kan ta dig ur det här!”.
– Det här är så länge sedan nu, men jag kan fortfarande gå ut på min balkong, stå och andas och känna att jag lever.
Visa vad V gjort i EU
I förra EU-valet förlorade partiet ytterligare ett mandat och har numera en istället för två ledamöter i EU-parlamentet.
– Den valrörelsen var en mycket speciell upplevelse. När parlamentet stängde i maj kände jag mig väldigt optimistisk. Jag tyckte verkligen att vi kunde åka hem och säga att vi hade gjort ett bra jobb, både Jonas Sjöstedt, Jens Holm och jag.
Så blev det inte riktigt. Det finns en stor okunskap om EU, vilket Eva-Britt Svensson beskriver som ett demokratiproblem och som något som gör det än svårare att bedriva en bra valrörelse.
– För mig är det jätteviktigt att man är ärlig och rak med vad man har åstadkommit i EU. Jag brukar älska valrörelser och att komma ut och prata med folk, men den valrörelsen var oerhört tråkig.
Samtidigt tror hon också att det var lättare för Vänsterpartiet att plocka röster för några år sedan då många valde att rösta för att markera sitt EU-motstånd.
– Många som röstade i EU-valet ur den aspekten har insett att det inte går att rösta sig ur EU.
Anpassning åt höger
Har Vänsterpartiet varit för dåligt på att föra fram vad man faktiskt lyckats med i EU?
– Å ena sidan finns inget parti som har så bra kunskaper generellt om EU-frågor, men samtidigt är det svårt för många att erkänna att vi gör massor med bra saker, för vi är ju EU-motståndare. Men det är ingen motsättning.
Hon tror också att Vänsterpartiet måste visa större tilltro till sin egen politik.
– Är jag riktigt ärlig så tycker jag att hela politiken har anpassat sig väldigt mycket åt höger. Vi gjorde en form av systemskifte med medlemskapet i EU, det gjorde att politiken gick mycket åt det hållet och vi har också anpassat oss efter det.
Hon menar att Vänsterpartiet lätt kan se sig själva som ett parti ”som i alla fall är till vänster om sossarna” i stället för att tala om det samhälle partiet verkligen vill ha.
– Och människor fattar att Vänsterpartiet inte kan genomföra allt på en mandatperiod.
Den närmaste tiden tänker hon fokusera på att bli frisk, även om hon inte vill prata så mycket om sin hälsa.
– Det blir lätt så att man får en stämpel om man är sjuk.
Och hon vill fortsätta att vara en ”pantertant och ninjafeminist”
– Det är inte så att vi är för många aktiva i Vänsterpartiet. Det finns säkert saker att göra för mig.