För Jenny Fjell började kampen mot sjukförsäkringsreglerna i mars 2008. På löpsedlarna stod det feta rubriker: Nu backar Husmark!
– Jag blev nyfiken och började läsa propositionen, blev förfärad och chockad. Det här kommer att bli fruktansvärt, men i alla tidningar fanns samma nyhet: Husmark backar.
Det är ett återkommande mönster. När opinionen inte längre går att ignorera gör regeringen en skenmanöver och säger att man backar och lyssnar på opinionen. Sedan väntar man bara tills det har lagt sig.
– När jag är ute och snackar om sjukförsäkringen så säger folk att nu ska de ju ta itu med den. Genom att agera så lyckas regeringen få luften att gå ur opinionstrycket.
Historien har upprepats flera gånger, den cancersjuka kvinnan som måste arbeta och nu senast innan valet med den svårt sjuka Annika Holmkvist. Då gick överdirektör Stig Orustfjord ut och lovade att det nog skulle lösa sig. Efter valet visade det sig att de inte kunde göra någonting på grund av reglerna.
Många har självmordstankar
Jenny Fjell har varit med och grundat nätverket Resurs, för utförsäkrade.
P1 Morgon ringde upp i augusti i år och ville ha en debatt mellan Jenny och ordföranden i socialutskottet Gunnar Axén (M). Jenny ställde upp men flera gånger tidigare hade företrädare för alliansen vägrat ställa upp, något hon tror var en medveten taktik. Precis innan debatten fick Jenny ett SMS. Gunnar Axén ställer inte upp, han påstår att han blivit mordhotad på Resurs nätforum.
– Vi försöker verkligen se till att man håller sig inom rimliga gränser där och jag hittar inga hot. Det enda jag hittar är att en medlem under en debatt med honom i vredesmod sagt: Akta dig, tänk om du själv blir sjuk.
Nu efter valet har det startas en ny utredning i riksdagen som ska bli klar 2013, med Gunnar Axén som ordförande. Jenny är lite besviken också på de rödgröna som låtit sig bindas upp av den.
– Det är ju tre år till dess, under tiden blir folk utförsäkrade, hemlösa och vräkta, hamnar i missbruk och dör.
Många utförsäkrade mår mycket psykiskt dåligt. Nätverket Resurs har gjort en undersökning på nätet bland sina medlemmar. Det är ingen vetenskaplig undersökning även om forskare var inblandade. Av de 124 som svarade umgicks 45 procent med självmordstankar och 4,8 procent hade gjort ett försök.
Bröt ihop
Jenny Fjells ingång till sjukförsäkringen var en politisk analys, men hon kände att hon inte kunde nöja sig med det när reglerna trätt i kraft.
– Skulle jag bara ägna mig åt sakfrågan och strunta i människorna? De här två dimensionerna, den mänskliga och den politiska, drar åt olika håll, men de hänger samman. Det vore omoraliskt att bara ägna sig åt en. Det är lätt att drunkna eftersom behoven är så stora, men man kan inte säga nej när en människa knackar på dörren.
För Jenny blev detta akut i början av 2010. Resurs är ett nätverk där man ställer upp och hjälper varandra, men de som har det tyngst måste Jenny ta hand om, med sin erfarenhet som blivande psykiatriker. I april bröt hon ihop.
– Det kändes som om jag var med på Estonia, som om jag var i en liten båt i på det mörka vattnet och försökte rädda så många som möjligt. På stranden stod folk och ropade, du måste rädda dig själv! Jag hörde båtar tuta, men de for förbi, de får skylla sig själva som hamnat i vattnet, tyckte jag mig höra.
Svårt få hjälp
Jenny blev tvungen att sjukskriva sig i två månader.
– Jag måste rädda mig själv från det här mörka vattnet, annars skulle jag drunkna.
Jenny kom tillbaka men det finns ständigt utförsäkrade som behöver hjälp i nätverket. Det är hon som vet hur man gör med folk som tänker på självmord. Hela tiden finns det tre-fyra personer i akuta lägen.
– Lyckas jag få dem att gå till psykakuten körs de ut igen. Ryck upp dig! Man måste bildligen komma med repet om halsen för att stanna. Tror läkaren att de kan klara sig några dygn utan att ta livet av sig, skickas de hem.
Det har blivit så slimmat i psykvården, man har kraftigt dragit in på de fasta platserna. Psykiatrins målsättning är bara att få folk att stå ut, där finns inget rehabiliteringstänkande. Jenny kan jämföra med vården av dem som drabbats av stroke där hon nu arbetar. Där försöker man få folk tillbaka till ett meningsfullt liv.
Resurs gjorde under en månad ett försök med ett kriscentrum, men det fick avbrytas eftersom trycket blev för stort, det gick inte att lösa med frivilliga. Hamnar för många uppgivna på det nätforum man nu bedriver riskerar det också att tippa över. Man klarar bara av en viss andel förtvivlan, hopplöshet och maktlöshet åt gången.
Samhället sviker allt fler
Jenny Fjell känner att hon skulle behöva ägna mer tid åt nätverket, men det är svårt att kombinera med ett yrkesarbete. Rationellt vet hon att det finns en gräns för hur mycket man kan begära av henne och hur mycket hon klarar av. Samtidigt ser hon hur det svenska samhället sviker allt fler utsatta.
– Ångesten sitter som en klump i magen, jag räcker inte till. Det hade varit enklare om det funnits några fler professionella läkare och jurister som ställde upp i nätverket.