Ett par studier från Sahlgrenska Akademien som hävdar att män utsätts lika ofta, eller oftare än kvinnor för våld i relationer väckte uppmärksamhet i media i förra veckan.
Så vad är det då studierna visar? I båda studierna rapporterar åtta procent av kvinnorna att de utsatts för fysiskt våld under det senaste året från sin make eller partner. Motsvarande siffra för män var åtta respektive elva procent. Men skälen till varför kvinnor respektive män uppger att de använt våld mot sin partner är väldigt intressanta. Män säger sig använda våld för att de blivit sårade eller ”kränkta”. Det vanligaste skäl som kvinnor uppger till våld är självförsvar. Alltså, deras män har slagits eller uppträtt så hotfullt att de känt sig tvingade att ta till våld för att försvara sig. Det stämmer väl överens med att två tredjedelar av männen som uppger sig ha blivit utsatta för våld själva säger sig ha utfört våldshandlingar mot sin partner. Tänk, hon hade mage att slå tillbaka.
Forskningsrapporterna från Sahlgrenska är mer nyanserad än tidningsartiklarna de har givit upphov till. Det är känt sedan tidigare att både kvinnor och män använder våld mot sin partner. Men ”kvinnor är mer utsatta för ett grövre slags våld som leder till större skador ”, säger en av forskarna från Sahlgrenska. Hon påpekar också att det kan vara en av anledningarna till att ungefär lika många män och kvinnor har blivit utsatta för våld det senaste året, men betydligt fler kvinnor uppger att de utsatts för våld längre tillbaka i tiden. Män kommer helt enkelt inte ihåg en hård knuff de fick för åtta år sedan. Våld mot kvinnor är ett samhällsproblem på ett annat sätt. Tio procent av kvinnorna i studierna har blivit utsatt för sexuellt tvång, jämfört med 3,5 procent av männen. Kvinnor utsätts betydligt oftare för kontrollbeteenden, som att förbjudas att träffa familj och vänner. Forskning och den samlade erfarenheten från kvinnojourer visar att män som kontrollerar sin partner ofta också blir våldsamma. Tvärtemot vad som ibland populärt påstås visar studierna också att kvinnor är mer utsatta för psykiskt våld än män, som nedsättande kommentarer, att förödmjukas inför andra eller bli kallade tillmälen.
Tittar man på statistik över dödlighet, dödas cirka 17 kvinnor varje år av en närstående man. Motsvarande siffra för män som dödas av kvinnor är fyra. Studierna visar att många misshandlade kvinnor lider av psykiska men. Självmordstankar är inte ovanligt.
Brottsförebyggande rådet visar att antalet kvinnor som dödats av sina män har sjunkit sedan 1970-talet i Sverige. Man tror det beror på ökad kunskap om våld mot kvinnor. Men också på att kvinnor blivit mer ekonomiskt självständiga. Den som har ett jobb har både ett fönster mot omvärlden och en inkomst som gör det möjligt att lämna en våldsam relation. De senaste årens tillbakagång i jämställdheten riskerar att bli förödande för våldsutsatta kvinnor. Lägg till att det på många håll är omöjligt att få tag på en rimligt billig hyresrätt så riskerar det som borde vara en tryggaste platsen på jorden att bli en dödsfälla för många kvinnor.
Men det behövs också en djupare analys kring våldet. Att den som ansett sig tvingad att ta till våld i självförsvar sorteras in under samma fack som den som slagit först säger något om hur vi ser på våld och strukturer. Jag tror också det behövs en större medvetenhet redan i skolan. Hur många högstadieelever får till exempel diskutera relationsvåld under sex- och samlevnadsundervisningen?
Det finns män som utsätts för våld av sina partners. För dem är det knappast någon tröst att kvinnor är mer utsatta. Det behövs mer kunskap för att kunna nå och hjälpa den gruppen (och för den delen även personer som utsätts för våld i hbt-relationer). Men att jämföra kvinnors våld mot män med mäns våld mot kvinnor är att trivialisera ett stort samhällsproblem som drabbar kvinnor.