Sverige har i grunden bra dokument kring jämställdhet, HBT-frågor, samt sexuell och reproduktiv hälsa. Men de efterlevs inte alltid i praktiken. Det menar Maria Boman, aktiv i Svalorna Latinamerikas projekt ”Rätten till din egen kropp”. Projektet syftar till att bedriva informationsarbete och sätta press på styrande politiker, för att Sverige ska vara en progressiv kraft när det gäller exempelvis rätt till säkra aborter, preventivmedel eller sexualupplysning.
– Ibland låter man kanske bli att lyfta de här frågorna internationellt, av diplomatiska hänsyn. Jag förstår att det kan vara känsligt, men jag tycker ändå att man ska ta de chanser som ges att föra fram Sveriges ståndpunkt, säger Maria Boman.
Totalförbud mot abort
Rätten till din egen kropp startades 2007 och var från början en reaktion på att Nicaragua, efter hårda påtryckningar från katolska kyrkan, något år tidigare totalförbjudit abort, även vid exempelvis våldtäkt, eller då det föreligger risk för kvinnans liv. Läkare och vårdpersonal riskerar åtal om en medicinsk behandling skulle leda till att fostret skadades.
Senare kom projektet att utvecklas till att involvera sexuell och reproduktiv hälsa över huvud taget.
Maria Boman kom in som praktikant i Rätten till din egen kropp, efter att hon bedrivit studier i Nicaragua om hur kvinnoorganisationer arbetade för att få tillbaka rätten till abort.
Välvilja men ingen systematik
– Jag trodde att de skulle vara väldigt försiktiga, men det visade sig att de arbetade utifrån ett starkt feministiskt perspektiv där de lyfte fram abort som en rättighet. Samtidigt hade det kanske ibland varit mer strategiskt om de hade lyft fram exempelvis hälsoaspekter istället.
Maria Boman upplever att det finns ett samförstånd i Sverige om att sexuell och reproduktiv hälsa är viktiga frågor. Hon tycker att Svalorna har fått en bra respons under de år som projektet har drivits. Däremot saknas en systematik kring de här frågorna i bland annat EU.
– Mycket ligger på enskilda engagerade individer, bland ministrar och på ambassader, det finns inget systematiskt arbete.
Ett konkret exempel på krav som Sverige skulle kunna driva inom EU är att biståndspengar ska redovisas mer specifikt.
– Ofta kan man till exempel redovisa en stor post för ”arbete mot hiv”, men inte hur pengarna fördelas, eller vad som går till preventivt arbete i form av upplysningssatsningar.
Bakgrund:
Rätt till abort i Latinamerika
Kuba och delstaten Mexiko City tillåter fri abort fram till vecka tolv. I Chile, El Salvador, Honduras, Nicaragua och Dominikanska republiken råder totalt abortförbud. De flesta övriga länder förbjuder abort, men tillåter undantag i varierande grad, till exempel när kvinnans liv står på spel, eller när fostret är svårt skadat.