Abas Afsham fick nyligen avslag på sin asylansökan, efter tre år i Sverige. I hemlandet Iran väntar ett fängelsestraff, men enligt Migrationsverket har han inte något att vara rädd för.
– Jag känner att det är min rättighet att få stanna här. Mitt fall borde vara självklart. Om inte jag får uppehållstillstånd, vem ska då få det? säger Afsham.
Släpptes på villkor
Han lämnade Iran efter att ha fått amnesti från ett fängelsestraff.
Efter sju års fängelsevistelse, släpptes han på villkor att han inte återupptog sin vänsterpolitiska aktivitet. Annars skulle han få avtjäna resterande åtta år.
Under tiden i Sverige har han varit aktiv i debatter mot den iranska regimen och via svenska kanaler arbetat för arbetares rättigheter i Iran.
– Det är ingen tvekan om att regimen känner till mina aktiviteter och betraktar dem som kriminella, säger Afsham, som är ett känt namn inom den iranska vänstern.
”Mer rättssäkert”
Förra veckan lade regeringen sista handen vid ett lagförslag om en förändring av asylprocessen.
Lagen träder i kraft den 1 januari 2006. Den huvudsakliga förändringen är att den starkt kritiserade Utlänningsnämnden läggs ner och ersätts av ett klassiskt domstolsförfarande.
– Det gör att asylprocessen blir mer rättssäker, säger Ulla Hoffmann (v), som varit med och förhandlat fram förslaget.
– Migrationsverket kommer inte längre att kunna slarva med sina utredningar och säga ”enligt vad Migrationsverket erfar” utan att behöva motivera sin ståndpunkt. Nu måste det lägga fram grunderna för sina ställningstaganden, eftersom det blir part i ett mål.
I Abas Afshams fall är det Migrationsverkets uppfattning om situationen i Iran som motiverat ett avslag. I och med den nya lagen, tvingas Migrationsverket att redovisa den så kallade landinformationen öppet, till skillnad från idag. Vänsterpartiet hade också hoppats på en oberoende instans som står för landinformationen.
Rätt att överklaga försvinner
Hoffmann betonar att lagförslaget långt ifrån ser ut så som vänsterpartiet skulle vilja.
– Vi har bara sett till att hindra att visa föreslagna försämringar har avstyrts.
Abas Afsham har överklagat Migrationverkets beslut till Utlänningsnämnden. Efter en stunds eftertanke svarar han ja på frågan om han tror att han kommer att få stanna.
Men i och med lagändringen kommer rätten till så kallad ny ansökan att försvinna. Den ersätts emellertid med rätten att anföra verkställighetshinder, vilket betyder att en asylsökande kan anföra att det finns hinder att åka tillbaka. I Abas Afshams fall skulle han kunna ange sitt väntande fängelsestraff som skäl för att inte kunna återvända.
Lagändringen en ljusning
– Men personer som har nya asylskäl i Sverige, till exempel att de mår dåligt, kan inte kan anföra verkställighetshinder som skäl för att få stanna, framhåller Ulla Hoffmann.
– Men vi hoppas att den nya, mer rättssäkra processen kommer att göra att det inte finns samma behov att överklaga.
Abas Afsham ser lagändringen som en viss ljusning. Men han är trött.
– Jag har arbetat med mina händer hela mitt liv. Och nu är jag här och känner varje sekund att jag inte ens har de mest grundläggande förutsättningarna för att leva – säkerhet och trygghet.