Sverige och svensk arbetarrörelse har sitt Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. En viktig resurs där hela arbetarrörelsens och andra progressiva och folkliga organisationer arkiverar och forskar kring sin egen historia. Att motsvarande finns på andra håll kanske inte är lika känt. Ett sådant är Marx Memorial Library i London som har funnits sedan 1938.
En tunnelbanestation mot öster, från Holborn räknat, ligger Farringdon. Om man sedan promenerar 500 meter kommer man till Clerkenwell Green och befinner sig därmed på historisk Londonmark. Här finns en folklig historia av uppror, demonstrationer och upplopp. Men också av organisation, folkbildning, revolutionärer och arbetarrörelse.
Hit tog jag mig en stekhet Londondag i mitten av en så varm sommar som den bara kan bli mitt i en storstad. Luften står still och människor flämtar av hettan som klibbar fast. Clerkenwell Green var ursprungligen en allmänning som redan på 1100-talet började bli bebodd av främst hantverkare och spelar exempelvis en roll i Shakespeares Henry IV.
Fattigdomen och eländet nådde nivåer lika de som Jack London beskriver i sin i början av 1900-talet skrivna bok Avgrundens folk. Likaså var bristen på utbildning självklar – de fattigas barn fick givetvis inte någon skolgång, vilket 1738 innebar att The Welsh Charity School startade och därmed börjar också historien om Marx Memorial Library. Efter det har Clerkenwell Green varit centrum för oppositionen mot förtryck och orättvisor under århundradena.
Huset är ett vacker vitt tvåvåningshus av typiskt engelskt snitt med smala trappor, prång och en känsla av hemtrevnad. Chef för biblioteket är den 36-årige historikern John Callow. John ser nu inte ut som den vanlige och förväntade forskaren utan är en trådsmal, långhårig tidigare glamrockare. Men skenet bedrar och om någon får för sig att döma efter utseendet så är John Callow en av Englands främsta experter på elisabetansk historia.
John berättar att Marx Memorial kom till som en reaktion på Hitlers bokbränningar i Tyskland och arbetarrörelsen i London ville skapa ett bibliotek och en institution som i mellankrigstidens oroliga tider skulle samla in och arkivera hotade böcker, tidningar, tidskrifter och annat tryckt material från nazisterna. Problemet var bara att stiftarna ville knyta verksamheten till Marx period i London men inget av de hus som Marx hade bott i var tillgängligt. Då blir den då alltmer förfallna gamla skolan, 1938 en lagerlokal, aktuell som ett alternativ.
Det passade alldeles utmärkt, menade stiftarna, eftersom just i det här huset hade den ryska revolutionens regissör Lenin redigerat Iskra (Gnistan) under flera år. Rummet fanns kvar och huset var till salu. Sedan passade det ännu bättre på grund av Clerkenwell Greens upproriska historia.
Sagt och gjort. Huset köptes och Marx Memorial Library stiftades av arbetarrörelsen gemensamt i London och på den vägen är det. Biblioteket har idag den största brittiska samling av litteratur som rör folkliga rörelser och arbetarrörelsen. En tidningssamling utan motstycke som sträcker sig tillbaka hela arbetarrörelsen i Storbritannien finns också. Man samlar fortfarande in allt som ges ut i skrift och Marx Memorial publicerar själva både pamfletter och böcker.
Marx Memorial är en fristående institution och driver verksamheten på medel från organisationerna och frivilliga donationer. Callow berättar att Marx Memorial också alltmer börjat vända sig utåt för att möta främst ungdomar på exempelvis festivaler. Dagen efter vårt möte skulle han och personalen åka till Glastonbury rockfestival för att sköta fackens pub, vilket ger både inkomster men också möten med många.
Marx Memorial har två klenoder som John Callow ser det. Den första är den största samling av litteratur och annat som rör spanska inbördeskriget. Den andra är Lenins rum. Dessa två drar till sig stort intresse. De har besökts av ryska politiker som det gamla sovjetiska ledarskapet genom åren men också ledare för exempelvis ANC, sydamerikanska gerillaledare, ledare för arbetarrörelsens olika grenar och organisationer både nationellt och internationellt och så vidare.
Hur är det då med förhållandet till arbetarrörelsen i Storbritannien? Varken Labour eller det brittiska kommunistpartiet ger några pengar till Marx Memorial. Callow ser inte det som en nackdel då man vill behålla sin självständighet som forskningsinstitution. Men förhållandet till fackföreningsrörelsen men även partierna är bra. Facken ger bidrag men framför allt kommer medlen från olika donationer och privata bidrag. Några statliga medel får man inte heller.
Marx Memorial Library och John Callow ger ett gediget och stabilt intryck. Här finns en seriositet och en vetenskaplig aura och Marx Memorial känns högst trovärdig i sin integritet. När Marx Memorial Library publicerar något så är det av högsta kvalitet. Hur ser då framtiden ut? frågar jag slutligen John.
– Vi måste finna nya former att nå ut. Inte bara med historien utan med de värderingar som Marx Memorial står för. Att nå nya grupper och bli mindre introverta än tidigare, är avgörande av politiska och ekonomiska skäl. Vi har stöd från facken i Storbritannien och styrelsen för den inriktningen. Numera finns Marx Memorial med på alla fackliga kongresser och exempelvis många rockfestivaler. Här ligger möjligheterna för att överleva och vår historia att inte glömmas.
Med Johns ord i bakhuvudet tackar jag för mig och när jag lämnar huset på Clerkenwell Green vänder jag mig om och ser hur en ung man ringer på dörren och blir insläppt. Det känns symboliskt för den framtid Marx Memorial Library har och passar perfekt in i allmänningen Clerkenwell Green i Londons upproriska historia.