Frågan om hur landet ska styras har kommit på agendan i samband med dramatiken i riksdagen runt budgeten och regeringen Löfvens aviserande att utlysa extra val. Ett extra val som nog för många känns som ett underbetyg för vårt politiska system. Väljarna förväntar sig att riksdagen efter valet ska klara av att bilda regering, anta en statsbudget och att den av riksdagen valda regeringen också ska kunna styra riket som det står i regeringsformen.
Det är en stor fråga men jag vill lyfta några så kallade ingångsvärden som jag anser bör beaktas.
Vi ska slå vakt om att val till riksdagen ska ske proportionellt, det vill säga platserna i riksdagen ska fördelas i enlighet med valresultatet för hela landet för de partier som uppnår minst fyra procent. I dag råder väl i och för sig i stort konsensus om detta men från och till höjs ju röster för ett system som gynnar de största partierna som till exempel Storbritanniens enmansvalkretsar. Med ett sådant system så skulle bland annat Vänsterpartiet antagligen försvinna från riksdagen.
Antalet partier i riksdagen har ökat från fem till åtta på några årtionden och det kan kanske till och med öka till nio efter extra valet vilket gör det allt svårare att bilda majoritetsregeringar.
Inget samarbete ska ske med Sverigedemokraterna och liknande högerpopulistiska/rasistiska/nyfascistiska partier.
Vänsterpartiet ska verka för en rödgrön regering utan inslag av borgerliga partier.
I dagens nya politiska läge där Sverigedemokraterna samlar 10-15 procent av väljarna samt med upp till nio partier i riksdagen blir det mycket svårt för någondera av de två stora politiska blocken att bilda majoritetsregeringar. Det bör därför vara i Vänsterpartiets intresse att stärka praxis och regelverk så att det största blocket kan regera. Det var enligt min mening ett tveksamt agerande när de rödgröna för ett år sedan hösten 2013 i stark strid med de borgerliga ”utvecklade praxis” så att frågan om höjd brytpunkt för den statliga skatten bröts ur alliansregeringens budget. Visserligen var det naturligtvis budget- och fördelningspolitiskt riktigt men det innebar ju samtidigt en försvagning för det största blocket att regera.
Varför ska då Vänsterpartiet försvara och utveckla möjligheten för det största minoritetsblocket att regera effektivt?
Ja egentligen helt enkelt för att det nya politiska landskapet med många partier och med ett SD på 10-15 procent att det antagligen kommer att kräva blocköverskridande regeringar typ S/MP/FP/C eller till och med S/M för att kunna bilda en regering. I sådana regeringar kommer ju V varken vilja medverka eller inbjudas.