Salen i Rinkeby Folkets hus är fullsatt. Det är ett möte mellan de boende i Kvarnskvaltans fastigheter, Hyresgästföreningen och den nya hyresvärden som arrangerats av Rinkeby S-förening. Föreningen har ägnat sig åt att kartlägga missförhållandena i lägenheterna under det senaste halvåret.
– 47 av de 63 lägenheter vi har dokumenterat har problem med ventilationen, 51 av dem är för kalla och 35 har problem med fukt och mögel. Många barn har allergier och astma och vi tror det beror på inomhusmiljön, säger Jonathan Clyne från Socialdemokraterna.
I mars i år blev bolaget Stendörren ny ägare till fastigheterna. Efter det har vissa åtgärder gjorts, men mycket återstår. Många på mötet är oroliga och har frågor till den nya hyresvärden. Framför allt är en del skeptiska till om Stendörren ska bli långvariga i Rinkeby. Det är inte första gången de boende fått en ny värd som lovat mycket, bara för att sälja vidare fastigheterna något år senare.
– Ska ni stanna länge eller är ni bara spekulanter?, undrar en äldre man längst bak i salen.
Oro för höjd hyra
Hyrorna i Kvarnskvaltans är redan höga jämfört med allmännyttan, samtidigt är standarden eftersatt. Det finns en oro för att renoveringar kommer att leda till ytterligare hyreshöjningar.
– Hur hade ni tänkt få tillbaka pengarna ni investerat?, frågar en kvinna?
Enligt Knut Pousette, vd för fastighetsbolaget finns det pengar att hämta in genom rationaliseringar och billigare upphandlingar med företag som levererar tjänster till bolaget.
När det blir tal om standarden på lägenheterna blixtrar ilskan till bland de boende. Knut Pousette förklarar att det inte finns köksfläktar installerat för att det inte var standard när husen byggdes på 70-talet. Istället föreslår han att hyresgästerna kan få hyra en köksfläkt som tillval.
– Då höjer ni ju hyran!, ropar en kvinna.
– Vi lever inte på 70-talet längre, säger en man och påpekar att det i så fall lönar sig bättre att köpa sin egen fläkt på Bauhaus.
Det sista avråder hyresvärden och fastighetsförvaltaren bestämt ifrån.
Det är inte bara dålig standard på köksutrustningen. Jonathan Clyne berättar att man upptäckt sprickor i väggarna som dels gör att fukt och kyla tränger in och dels gör att betongen långsamt vittrar sönder.
– Gör man inte något åt det kan fastigheterna vara rivningsmässiga om 10-15 år.
Frågetecken återstår
Den undermåliga standarden på lägenheterna i Kvarnskvaltan har varit en följetong under lång tid. De förra ägarna var i princip konkursmässiga. Stendörrens ekonomi är bättre, men enligt Jonathan Clyne finns en del frågetecken.
– Bolagen ni har köpt har så stora skulder att det skulle behöva pumpas in 200 miljoner i dem för att de ska vara tillräckligt solida för att få ett banklån, hur har ni tänkt kring det?, frågar han.
Knut Pousette är däremot inte orolig.
– Redan nu har vi fått in tillskott som gör att siffrorna blir annorlunda. Vi skulle inte ha gett oss in i affären om vi inte klarade av det.