New York. Nyligen var Fredrik Reinfeldt på besök hos storebror Bush i Washington. Det var ett statsbesök som fick stor uppmärksamhet i Sverige men som knappt någon brydde sig om i USA. Enligt media lyfte Reinfeldt fram klimatfrågan i samtalet med Bush. Kampen mot klimatförändringar verkar vara den borgerliga regeringens nya käpphäst i utrikespolitiken. Det är en riktig prioritering. Det finns bara en liten hake, regeringen saknar all trovärdighet i frågan.
Genom åren har moderaterna både på nationell nivå och i EU konsekvent röstat emot åtgärder som skulle minska utsläppen av växthusgaser. När den nya regeringen tillträdde meddelade den att det inte blir någon skatt för att motverka flygets snabbt ökande utsläpp. I Stockholm bedrev moderaterna en ursinnig kampanj mot de framgångsrika trängselavgifterna. De effektiva bidragen till kommunerna för investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser ska avskaffas. Viktiga investeringar i järnväg har ställts in. Regeringen är en första klassens hycklare i klimatfrågan.
Istället sätter nu borgarna allt mer hopp till EU:s system med handel med utsläppsrätter. Detta system framställs som ett sorts universalmedel som gör att andra åtgärder inte behövs. Samtidigt attackerar de beskäftigt EU-kritiker med EU:s klimatpolitik som grund. Men handeln med utsläppsrätter har hittills varit ineffektiv. Ännu väntar vi på konkreta resultat i form av minskade utsläpp. Det har istället blivit det perfekta alibit för att inte vidta egna konkreta åtgärder. Samtidigt skapar EU:s inre marknad nya utsläpp med långa transporter och hinder mot nationella miljökrav.
Det är enkelt att åka runt världen och säga bra saker om klimatet och miljön. Betydligt svårare och tuffare är det att ta de nödvändiga besluten som faktiskt minskar utsläppen. Fredrik Reinfeldt tackade George Bush för dennes ledarskap i klimatfrågan. Vad bli nästa steg, tacka påven för ledarskapet i kvinnokampen eller Kim Jong Il för han insatser för mänskliga rättigheter?