– Hyresgästföreningen har genom åren tagit en tuff strid mot marknadshyror för dagens system. Hyresgästföreningen kommer aldrig att acceptera marknadshyror, säger Peder Palmstierna.
På en del orter ser Hyresgästföreningen, tillsammans med hyresvärdarna, över hyrorna. De ska vara rättvisa och stämma överens med hyresgästernas värderingar av olika faktorer. Tryggheten i boendet är det som värderas högst och läget kommer ganska långt ned, säger Palmstierna.
– Efter årliga förhandlingar uppstår efter några år oordning som vi måste se över. Byggår har till exempel kommit att spela en allt större roll och det är tvärtom något man ska bortse från i hyressättningen. Med brukarvärdet menar man inte året då fastigheten är byggd.
Läget på bostaden är det som starkast förknippas med marknadsmässiga hyror, eftersom centrala lägenheter värderas högre.
– En del i bedömningen kan vara läget, men även andra bitar spelar in, säger Palmstierna.
Flamman har tidigare rapporterat att hyrorna stegvis kommer att höjas i nybyggda hus, enligt en överenskommelse mellan Fastighetsägarna, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo, och Hyresgästföreningen.
– Vi måste utgå från det som hyresgästerna värderar med sin hyresrätt, sade Hyresgästföreningens Sven Bergenstråhle, till Flamman.
I förra veckan skrev Flamman att nyinflyttade kan få högre hyra än grannarna i äldre hus med attraktivt läge. De här hyreshöjningarna kan ses som en sorts marknadsanpassning, sade då Fastighetsägarnas Per-Åke Eriksson.
Hur kommer det sig att Fastighetsägarna tolkar den nya hyressättningen som marknadsanassning?
– Det är hans tolkning, säger Peder Palmstierna till Flamman. Vår tolkning är att vi ska utgå från vad hyresgästerna tycker. Han menar väl att hyresgästernas värdering står för någon slags marknad. Men den mest springande punkten är att vi har hyrestak – alltså att hyrorna inte får överstiga allmännyttans – och det kan man inte med bästa vilja kalla marknadshyror.
”Borde vara tacksamma”
Flamman har också rapporterat att hyresgäster i Linköping, Malmö och Stockholm har fått något högre höjningar i innerstaden. P-O Bogren, presschef vid Hyresgästföreningen i Stockholm, medgav att det kunde tolkas som ett steg mot marknadshyror.
– Men det blir en petimeterdiskussion, sade han.
Peder Palmstierna avvisar bestämt att Hyresgästföreningen skulle vika sig för en marknadsmässig hyressättning.
Stämmer det inte att regionsledningen i Stockholm fått kritik efter att ha gått med på att höja hyrorna i bättre lägen?
– Det är hyresgäster i Stockholms innerstad som är kritiska. Jag har viss förståelse för att man oroar sig, men tyvärr gör man det delvis på fel grunder. Vi har inga hyresgäster i förorterna som klagar på det här. Efter alla skriverier förstår jag att man är uppjagad och nervös, men det är viktigare titta på vad som kan hända efter nästa val, säger Palmstierna.
– Vi vill trygga bruksvärdessystemet. Om parterna på hyresmarknaden kan komma överens utan att gå till lagstiftarna, stärks bruksvärdesprincipen.
– Våra förändringar i hyressättning är modesta, vi bibehåller systemet. Det borde de vara evigt tacksamma för i Stockholms innerstad men jag förstår deras oro också.