S:t Görans sjukhus blir kvar i riskkapitalbolagets Capios regi. När Flamman intervjuar Birgitta Sevefjord, oppositionslandstingsråd (V) har hon tagit del av det beslutet för ungefär en vecka sedan. Men det kan hon inte berätta om just då. Samtliga politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden var belagda med sekretess fram tills beslutet fattats. Sevefjord är mycket kritisk till förfarandet i upphandlingen.
Sekretess hela vägen
– Det kolliderar med min roll som folkvald politiker. Jag ska fatta beslut och ta ansvar för dem inför väljare, min uppgift är inte att lyda under näringslivet. S:t Görans akutsjukhus i Stockholm är den största upphandlingen i Sverige någonsin och det har varit en ”extrem sekretessnivå”, enligt Kevin Thompson, från Kommunal i Stockholm.
– Det vanliga är att man förhandlar förfrågningsunderlaget [förarbetet till det som senare blir anbudsunderlag, reds anm], säger han till Flamman. Nu har det varit sekretess hela vägen. Hemlighetsmakeriet och de fåtaliga uppgifter som trots allt kommit ut i förväg har gjort att facket känt oro inför upphandlingen. Man visste att kraven är väldigt inriktade på att pressa ner priset. Upp till 90-95 procent av kraven kan styras av priset.
– Carema har sagt att det är för prisviktat och dragit sig ur, säger Kevin Thompson.
Tystnadsplikt
De fackliga förtroendevalda som förhandlat kring upphandlingen har fått sätta sig i ett rum och läsa de handlingar man fått tillgång till och belagts med tystnadsplikt. Han beskriver det som att ”bli gisslan i processen”.
– Man kan fråga sig om det är värt det, lägger Kevin Thompson till.
För politikerna i oppositionen har arbetssituationen varit likartad. De fick ta del av handlingarna tolv dagar innan beslut skulle tas. Handlingarna bestod av flera tusen sidor. Socialdemokraterna i nämnden valde att lägga ner sina röster för att de inte tyckte att de haft tillräckligt med tid på sig för att sätta sig in i ärendet. De är också kritiska till att Capio har haft möjlighet att kontrollera information som de andra anbudsgivarna inte haft tillgång till.
– Risken är därmed överhängande att konkurrensneutraliteten åsidosatts, säger Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) i ett uttalande.
Arbete med upphandlingar
Vänsterpartiet i Stockholms landsting har yrkat på att sjukhuset går tillbaka till offentlig regi. Nu har även partiet börjat fördjupa sig i hur man ska arbeta bättre med upphandlingar i framtiden.
– Vi är politiker, inte experter på upphandlingar. Kan man till exempel skriva in villkor på kollektivavtal? Vi hävdar det. Det har avvisats, men en del jurister som vi talat med säger att man visst kan det, säger Birgitta Sevefjord. Hon pekar på flera saker som varit märkligt med hur turerna kring S:t Göran skötts. Bland annat för att de politiker som fått skriva på sekretesspapper aldrig informerats om att de har rätt att ta hjälp av egna sakkunniga.
– Det hade inte ändrat beslutet, men det hade underlättat oerhört. Det här är ett oerhört komplext system som inga vanliga politiker har kunskap om.
Har ni diskuterat inom partiet om det finns något tillfälle när ni skulle välja att bryta mot sekretessen?
– Nej, det har vi inte gjort. Jag som har protesterat mot upphandlingen och förfarandet har fått höra att om jag gör det så riskerar jag höga böter eller fängelse.
När beslutet fattades i tisdags samlades demonstranter utanför landstingshuset för att protestera. Birgitta Sevefjord var en av talarna.
Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, har inte velat uttala sig om upphandlingen innan den blev klar. I ett pressmeddelande efter upphandlingen säger hon att kvalitet spelade större roll än pengar i upphandlingen.
Vården kommer dock att bedrivas till ett lägre pris än tidigare. Något som kritiserats från bland andra Vänsterpartiet.