I en intervju hos CNN-journalisten Wolf Blitzer och dennes program ”The Situation Room” ilsknade den vanligtvis fryntlige Moore till ordentligt. Det var när Blitzer ifrågasatte delar av Mores nya film Sicko som handlar om hur stora amerikanska hälsovårdsföretag tjänar miljarder på människors behov av sjukvård.
– Det är ni som förvanskar saker och ting om kriget (i Irak) och hälsovårdssystemet, det har ni hållit på med jag vet inte hur länge! När kommer ni korrigera er och be USA-medborgarna om ursäkt för att ha framställt påståenden som varit sanktionerade av storbolagen, kontrade Moore.
Blitzer begränsade sig till att ta avstånd för anklagelserna och hävdade att kanalen har sin journalistiska integritet även om reklamintäkter från läkemedelsbolagen till CNN är betydande. Men visst är ”CNN en affär”, tillstod han.
Moore fortsatte och anklagade CNN för att vara rena nickedockor till de största USA-bolagen och att den stora tevekanalen aldrig gjorde ”besvärliga” frågor med anledning av kriget i Irak.
Världspressen publicerade nyligen en bild på venezuelanska studenter med plakat med texten: ”Att uttrycka sig är frihet”, ”Frihet, det är vägen”. Det är inget konstigt med det, majoriteten av dessa studenter har föräldrar med goda inkomster och lever i hem i de mer fashionabla stadsdelarna av Caracas. Däremot var platsen för plakaten desto mer anmärkningsvärd eftersom de visades från Caracaspolisens bepansrade fordon.
Den politiska oppositionen mot Chavez har sedan den 27 maj demonstrerat i protest mot att TV- och radiokanalen RCTV inte fick sin markkoncession, som gick ut detta datum, förlängd av regeringen. Orsaken är kanalens delaktighet i statskuppen 2002. Studenterna från de privata universiteten har getts uppgiften att gå ut på gatorna och i största allmänhet kräva ”Frihet och pressfrihet”. Och det har de gjort utan några ingripanden från polisen, tvärtom.
Men de studenter som stöder både den politiska processen som nej till en förlängning av markkoncessionen för RCTV ville debattera frågan med oppositionens studenter. Nationalförsamlingen ställde sitt palats till förfogande och studenterna på bägge sidor anlände. Först talade oppositionen och efter att den hade gjort det lämnade den huset utan att varken lyssna på sina kamrater som kritiserade RCTV eller debattera med dem om själva sakfrågan.
Utanför palatset stod det många människor från bägge sidor och stämningen var upphetsad varför polisen erbjöd beskydd för studentledarna från oppositionen. Det var då som världspressen smattrade med sina kameror. Dagen efter hade den rubriker som ”Så lämnade ungdomarna” palatset, utan att förklara att de frivilligt och gärna hade gått in i polisens fordon.
Värst av pressen var colombianska dagstidningen El Tiempo (ägd av vicepresident Santos) som under bilden hade rubriken: ”Studentprotester i Venezuela–studenter fängslades av polisen framför den lagstiftande församlingen” [1].
Eller, som den spanske journalisten Pascual Serrano sammanfattar den upp-och-ner-vända världen. En regering inbjuder studenter för att ventilera sina kritiska uppfattningar i en öppen debatt, garanterar dem beskydd vid utgången och det som händer är att pressen dagen efter anklagar regeringen för att fängsla studenterna[2].
Fotnot: [1] El Tiempo: Protesta de estudiantes venezolanos llegó a la Asamblea Nacional
[2], Pascual Serrano, Rebelión, 12/06/07: Una fotografía de la Agencia Efe para seguir mintiendo sobre Venezuela