I Maj Sjöwall och Per Wahlöös sista bok utreder Martin Beck mordet på Sveriges statsminister. Mördaren är en godhjärtad, men gränslöst naiv, ung flicka och motivet är att hennes pojkvän, en amerikansk Vietnamdesertör, har dött i fängelse efter att ha utlämnats av den svenska regeringen.
I sin nyutkomna bok Operation kaos lyfter den engelska journalisten Matthew Sweet fram Sjöwall/Wahlöö som ett exempel på den status, politiska respekt (och tillskrivna godhet) amerikanska desertörer åtnjöt inom den svenska 60-talsvänstern. Sweet har sökt upp några av de som flydde till Sverige under Vietnamkriget för att ta reda på fakta om deras motiv och liv efteråt.
Det är en fartfylld och underhållande berättelse som dock har vissa problem. Persongalleriet är förvirrande stort och historieskrivningen direkt felaktig. Exempelvis framställs kriget som ett resultat av att FNL angrep ”den icke-kommunistiska zonen i söder”, en beskrivning som inte ens Per Ahlmark skulle hålla med om.
Särskilt läsvärd är det svenska 60-, 70- och 80-talets politiska turbulens skildrad utifrån, där bland annat IB-affären, Palmemordet och KFML – ”en grupp som använde den amerikanska flaggan som tamburmatta” – avhandlas. Sverige var det enda ickekommunistiska landet som gav asyl åt Vietnamdesertörer och de amerikanska soldaterna lyfter fram drömmen om ett, på samma gång, exotiskt och frigjort land – ”som exporterade alla de där blå-filmerna, alla blonda massöser och au pair-flickor” – och som modigt och moraliskt högtstående, där statsministern själv gick i täten av demonstrationstågen utanför den amerikanska ambassaden. I efterhand kan man konstatera att de var lika naiva som Sjöwall/Wahlöös statsministermördare.
CIA:s svar blev att iscensätta ”operation kaos”, en kampanj för att med alla till buds stående medel misskreditera, splittra och infiltrera desertörerna. Operationen var framgångsrik. Paranoian spred sig och få av amerikanerna upprätthöll sitt vänsterradikala engagemang. Några hamnade i klorna på den nyligen avlidna sektledaren Lyndon LaRouche. En annan uppger att han, frustrerad av alla interna – och CIA-orkestrerade – stridigheter i stället ”trippade i över 40 år” för att sedan engagera sig i en nyliberal rörelse på Darknet.
Men trots att författaren gör sitt bästa i att försöka avpolitisera desertörernas avsikter så är Operation kaos en bok om öden som berör. Desertörerna var organiserade och tog stora risker tillsammans med antikrigsaktivister runt omkring hela världen. Många av dem gjorde vad de kunde för att bekämpa kriget, även om vissa förlorade drömmarna om revolutionen i ett LSD-rus.