När detta skrivs är Jonas Sjöstedt den person som fått i särklass flest kryss av alla kandidater, närmare 52 procent.
I Jonas Sjöstedts hemlän Västerbotten fick vänsterpartiet 41 procent av rösterna, mer än dubbelt så mycket som socialdemokraterna. Där fick också Jonas Sjöstedt en närmast omöjlig andel kryss, 80 procent.
Har du ens haft tid att besöka ditt hemdistrikt?
– Jadå, men jag tror att det beror mer på att jag alltid varit ute mycket på möten hemma i Västerbotten.
Vad tycker du om valrörelsen i stort?
– Det går inte att undvika att gräma sig över att vi förlorat ett mandat till moderaterna när det var så nära. Men i stort har vi gjort en bra valrörelse, med starkt basarbete. På flera ställen var det bara vi som hade valstugor och ett riktigt kampanjarbete.
Varför har det gått så dåligt för socialdemokraterna?
– De för ju en EU-politik mot en majoritet av sina medlemmar. De väljer att slå dövörat till, och det håller inte i längden om man vill mobilisera sina medlemmar.
Vad tror du kan få dem att ändra sig när det gäller att folkomrösta om konstitutionen?
– Det är den interna kritiken, alltså om Transport, Handels och om till exempel Anna Hedh kommer in.
Vad tror du händer om Anna Hedh kommer in?
– Man hoppas ju att hon skulle kunna vara lika stark som Maj-Britt Theorin och Sören Wibe, och stå emot trycket. Strategiskt är det viktigt för vänstern att ha EU-kritiska socialdemokrater som allierade i arbete.
Hur kommer vänsterpartiet att hantera junilistan? Finns det frågor där ni kan samarbeta?
– Vi kommer säkert att kunna ha kontakt med dem, och när det gäller frågan om konstitutionen står vi ju på samma sida. Men det är mycket svårt att säga hur de kommer att agera. En sådan som Lars Wohlin (tidigare riksbankschef och uttalat borgerlig, red. anm.) har vi ju inte så mycket gemensamt med. Junilistan har en naiv inställning till marknaden, tycker jag. De är helt positiva till EU:s marknadsliberala grunder. Det gör att vi får vässa vår socialistiska kritik av EU.
Du är på semester i Krakow, Polen just nu. I Polen och många östeuropeiska länder tycks EU-kritiken ha varit stark. Vad tror du det beror på?
– Det finns en apati, som också var tydlig vid folkomröstningarna om EU-medlemskapet. Folk tycker nog att det mesta är som förut och de tror inte att något kommer ändras. Sedan har en del länder fått se stigande matpriser och andra negativa effekter.