Doudou Diene, särskild rapportör för FN:s människorättskommission, säger att rasismen ökat inom idrotten – i synnerhet inom fotbollen. Men det handlar inte bara om de våldsamma supportar som är öppet rasistiska – utan också om kommentarer och beteenden från tränare till kända lag, som trivialiserar eller legitimerar rasistiska och främlingsfientliga handlingar.
Diene, som noggrant bevakar olika former av diskriminering, menar att vissa rasistiska överträdelser varit mycket grova. Men reaktionerna från medierna och övriga åtgärder som vidtagits har inte visat att man förstått allvaret i situationen.
Frankrikes fotbollslandslag som vann VM 2000 betraktades som en perfekt symbol för kulturell integration, eftersom flera av spelarnas har sina rötter i andra delar av världen.
Men i en artikel i en brittisk tidning i förra veckan avvisade Jean-Marie Le Pen, ledaren för högerextrema Nationella fronten, världsmästarlaget som en grupp utländska legosoldater som inte ens kunde sjunga den franska nationalsången.
– Idrotten är en avspegling av samhället i stort, säger Djibril Diallo, ordförande för det nyligen instiftade FN-kontoret Sport för utveckling och fred.
Diallo menar att även idrotten kan visa prov på människors sämre sidor, men han anser ändå att de positiva aspekterna av idrotten klart överväger de sämre.
I sin rapport uppmanar Diene de olika idrottsorganen att i högre utsträckning bekämpa rasismen, och agera hårt mot dem som gör sig skyldiga till överträdelser.
Antirasistisk guide
Joseph Blatter, ordförande för internationella fotbollsförbundet FIFA, har uttryckt ”djup bekymran” över de senaste händelserna med rasistiska förtecken inom fotbollen.
FIFA beslutade i våras att skapa en grupp av ”ambassadörer mot rasism”, där såväl ledande spelare som ledare ingår.
En ny organisation kallad Fotboll mot rasism i Europa, FARE har samtidigt publicerat en antirasistisk guide som distribuerats till alla europeiska fotbollsförbund, ligor och klubbar. Diallo vid Sport för utveckling och fred, menar att man inom FN kan arbeta för att stödja länderna genom att föra fram idrottens positiva sidor.
– Idrotten har i sig själv de bästa verktygen för att bekämpa rasism eftersom den kan lära ungdomar värderingar som tolerans, samarbete och ärlighet, säger han.