Förra veckan publicerade FN en rapport över stater och organisationer som är ansvariga för våld mot barn. Med på den så kallade ”skammens lista” finns Saudiarabien och den koalition som landet leder i kriget mot grannlandet Jemen. Enligt listan ska 683 barn ha dödats eller invalidiserats under 2016 till följd av koalitionens luftanfall mot Jemen. 38 skolor och sjukhus ska medvetet ha bombats under anfallen.
Ingen kritik mot stödländerna
Saudiarabien tillbakavisade FN-rapporten och hävdade att det huvudsakliga ansvaret för våldet mot barn bör ligga på Huthirebellerna. Dessa finns också med på listan, ansvariga för 414 barns död eller invalidisering. Huthirebellerna fanns även med på förra årets lista tillsammans med Jemens regeringsarmé, regeringstrogna miliser och al-Qaida. Den enda parten i kriget som inte fanns med på förra årets lista var den saudiska koalitionen. Den förre generalsekreteraren Ban Ki-Moon har erkänt att han valde att ta bort Saudiarabien från förra årets lista efter att landet hotat med att dra in allt ekonomiskt stöd till FN. Han försvarade dock beslutet med argumentet att miljontals barn kommer att drabbas av ytterligare lidande i Palestina, Syrien och Sydsudan om FN:s finansiering skärs ned. Den saudiska regeringen har i sin tur förnekat att de hotat Ban. I ett försök att släta över det kontroversiella inkluderandet av Saudiarabien på årets lista noterar FN att koalitionen har vidtagit åtgärder för att skydda barn sedan förra året.
Ban Ki-Moon har erkänt att han valde att ta bort Saudiarabien från förra årets lista efter att landet hotat med att dra in allt ekonomiskt stöd till FN
Listan nämner dock inte de länder som stödjer Saudiarabien militärt eller på andra sätt i kriget mot Jemen. Militärt deltar Kuwait, Bahrain, Egypten, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Marocko, Malaysia, Sudan och Senegal. Länder som på andra sätt stödjer Saudiarabien i kriget är USA, Storbritannien, Frankrike, Turkiet och Belgien. De senare levererar framförallt vapen och krigsmateriel till Saudiarabien. Förra året gjorde USA en av de största vapenförsäljningarna någonsin till Saudiarabien, mitt under brinnande angreppskrig mot Jemen. Hittills har över 10 000 människor dödats i kriget och tre miljoner har tvingats fly sina hem sedan kriget började efter att de shiamuslimska Huthirebellerna tog kontroll över landet 2015.
Humanitär katastrof
Det civila lidandet i Jemen beror dock till störst del på den humanitära katastrof som utspelar sig i skuggan av de saudiska flyganfallen. Enligt världshälsoorganisationen har 800 626 människor smittats av kolera sedan epidemin bröt ut i april. Hittills har 2 151 människor dött. Det största antalet smittofall har rapporterats i de norra delarna av landet som kontrolleras av Huthirebellerna och som kontinuerligt bombas av den saudiska koalitionen. I den sydvästliga Hodeidah-provinsen har antalet misstänkta kolerafall ökat med över 40 procent sedan augusti till följd av hårda regn och hög lufttemperatur. Det är också den del av landet där undernäringen är som störst. Enligt Rädda Barnen beräknas vart fjärde barn vara akut undernärt i provinsen. Totalt tros 20,7 miljoner människor vara i behov av humanitärt stöd i Jemen, varav över hälften är barn.