Stora internationella koncerner är på frammarsch inom den globala handelsbranschen och tränger in i alltfler marknader. Dåliga löner, dåliga arbetsvillkor och ett hårt antifackligt klimat präglar branschen alltmer.
Under senare tid har svenska handelsjättar som Ikea och Hennes & Mauritz utmärkt sig som en del av den kapitalistiska förtrupp som driver den smygande försämringen av arbetsvillkoren i Europa.
Intill utmattning
– Ikea kräver allt av sina anställda: total flexibilitet och fysiskt arbete intill utmattning. Sjukdom accepteras nästan aldrig, säger Verdiombudsmannen Christina Frank, som medverkade i förra veckans uppmärksammade tv-reportage om Ikea personalpolicy i Tyskland.
I magasinet Frontal21 avslöjades att Ikea, i strid med den tyska lagstiftningen, smygfilmade sina anställda. I reportaget visades också att Ikea tvingar de anställda att jobba på obekväm arbetstid, inte sällan utan ersättning.
Enligt Christina Frank så använder sig Ikea dessutom systematiskt av underbemannade kassor i sina 43 varuhus i Tyskland. Anställda som säger ifrån riskerar sin karriär inom företaget.
– Den som engagerar sig fackligt hos Ikea har förstört sin karriär, egentligen kan man säga att de bara väntar på att förlora arbetet så småningom.
Christina Frank tar Ikeavaruhuset i sydtyska Walldorf som ett aktuellt exempel. Ikea har begärt att få hela filialens företagsnämnd ska avsättas i sin helhet.
Enligt den tyska medbestämmandelagen är det företagsnämnderna som har insyns- och påverkansrättigheter och som är arbetsplatsens personalombud. Fackets roll är mer begränsat i Tyskland. Företagsnämndens ledamöter utses av de anställda, det förekommer att arbetsgivarvänliga krafter dominerar enskilda företagsnämnder. Men på Ikea Walldorf domineras företagsnämnden av fackliga representanter.
Konsulter
– De använder sig av fula knep för att bli av med starka personalombud, säger Christina Frank. Hon berättar att Ikea för närvarande försöker att avskeda företagsnämndens ordförande Cordula Becker på grund av ”illojalitet”. Enligt Ikea hade hon i en lokalradiointervju yttrat sig nedsättande om sin arbetsgivare.
Sabine Nold, presstaleskvinna för Ikea Tyskland, bedyrar Ikeas respekt för fackliga rättigheter och skyller sådana händelser på enskilda individer.
– Jo, det är möjligt att några av våra anställda i chefsposition inte alltid har varit så öppna och ärliga mot sina underlydande som våra regler säger att de ska vara. Bra arbetsledning är en av Ikeas grundpelare.
Facket avfärdar Ikeas officiella svar och hävdar att den svenska koncernen tvärtom skolar sina butikschefer i metoder för att kringgå de anställdas fackliga rättigheter. Konsulter ska lära ut hur arbetsgivaren kan bli av med ”ouppsägbara anställda” såsom fackligt förtroendevalda, gravida kvinnor och handikappade.
Fälldes av arbetsdomstol
Ikea pekas också ut som en arbetsgivare som försöker kringgå befintliga kollektivavtal genom felaktig lönesättning. I delstaten Baden-Würtemberg fälldes koncernen så sent som i januari i år av en arbetsdomstol för att ha betalat ut felaktiga löner till sina kassörskor.
Även Hennes & Mauritz har vid upprepade tillfällen hamnat i skottlinjen för den fackliga kritiken i Tyskland. H&M anklagas för att bryta mot den tyska medbestämmandelagstiftningen, genom att systematiskt försöka förhindra etablerandet av fungerande företagsnämnder. De förtroendevalda ledamöterna utsätts enligt fackförbundet Verdi för all sorts trakasserier. Förtroendevalda särbehandlas i arbetstidsredovisningar och lönesättning. Anställda som söker stöd hos företagsnämndens ledamöter registreras.
Att svenska koncerner tar chansen att slå mot facket när de väl får tillfälle är inte något fenomen som begränsar till Tyskland. I USA tvingades H&M först efter strejkhot att respektera AFL-CIO:s rätt att organisera företagets anställda. Franska CGT rapporterar att H&M utmärker sig genom att undvika att tillsvidareanställa sin personal. Österrikiska fackförbundet GPA-djp inleder snart en kampanj mot Ikea, därför att arbetsgivaren försöker att manipulera företagsnämndvalen.
Företagskultur
– Vi undrar om det här är en del av deras företagskultur och har därför kontaktat våra svenska kollegor, helt enkelt för att få reda på hur Ikea fungerar därhemma hos er, säger Georg Grundei, GPA-djp:s kampanjledare, till Flamman.
Grundeis tankegång om en specifik ”företagskultur” får, intressant nog, stöd av forskaren Heiner Köhnen. Enligt sociologen Köhnen, som verkar för tyska LO:s tankesmedja Heinrich-Böckler-Stiftung, har Ikeas och H&M beteende utomlands att göra med att de är familjeägda koncerner.
– De vill gärna framstå som en stor företagsfamiljgemenskap. Konflikter ska lösas genom samförstånd, fackliga representanter uppfattas i detta sammanhang som störande inslag.