– De ledande socialdemokraterna föredrar de borgerliga framför vänsterpartiet.
Det säger Niklas Sirén, gruppledare för vänsterpartiet i Kiruna kommunfullmäktige. Han menar att enskilda politiska företrädare inom socialdemokraterna har en politik som ligger närmare moderaternas än vänsterpartiets.
Förra mandatperioden samverkade s med borgarna i tre år. Efter höstens val har socialdemokraterna bildat majoritet med moderaterna, sjukvårdspartiet, miljöpartiet, kd och samelistan.
Nyligen protesterade arga Kirunabor mot att s och m vill öka egenavgifterna för vatten och avlopp. Detta tillkommer för hyresgäster, för att göra det mer rättvist gentemot dem som bor i hus och idag har högre egenavgifter, enligt Kenneth Stålnacke, ordförande i Kiruna kommunfullmäktige. Kenneth Stålnacke anser inte att s hellre samarbetar med moderaterna än partierna på vänsterkanten.
– Efter valet träffade vi alla partier, i enskilda möten. Det finns en förhistoria också. Efter valet 2002 försökte vi hitta samverkansformer med vänsterpartiet, men de ville inte samarbeta med oss då. Då bildades en så kallad ohelig allians. Och man kan inte bara skrota en konstellation som har fungerat väldigt väl. Vi kände ett moraliskt ansvar, säger Kenneth Stålnacke.
– Visst hade jag också hoppas att vi kunnat hitta samverkansformer med vänsterpartiet, men 2002 var det för stora skillnader.
– Vi har fått stort genomslag för vår politik, för socialdemokratisk politik, i den här konstellationen.
Men det är just den politiken som fått kritik, även från s-väljare. Det är många i Kiruna som frågar sig om det egentligen är socialdemokratisk politik att till exempel avskaffa sextimmarsdagen inom hemtjänsten, som infördes 1989. Att utöka arbetstiden skulle spara tio-tolv miljoner kronor om året. Men hittills har det inte gett en krona och nu ökar sjukfrånvaron.
– Behoven inom äldreomsorg blir större och större, säger Kenneth Stålnacke. Som ansvarstagande ledning är man ibland tvungen att fatta beslut som inte är så populära.
– Vi förstår inte varför Stålnacke vill samarbeta med de borgerliga, när 75-80 procent i kommunen röstat till vänster, säger vänsterpartisten Siv Holma.
Kenneth Stålnacke vill betona att han inte avfärdat vänsterpartiet för samarbete.
– Det här betyder inte att samarbetsmöjligheter med vänsterpartiet för tid och evighet är borta – saker och ting kan förändras.
Niklas Sirén förnekar att det möte som hölls var en inledning på förhandlingar.
– Det intressanta är att man föredragit borgarna utan att ha förhandlat med vänsterpartiet, säger han.
– Jag hävdar att det finns några tongivande personer som egenligen står för en annan ideologi, en kraftig liberalisering.