Amnesty har ett kampanjår, FN höll en internationell manifestationsdag och Piteåmännen har bildat ett nätverk. Frågan om mäns våld mot kvinnor och barn har diskuterats flitigt senaste tiden.
Kvinnojourernas organisationer menar att det är positivt att frågan debatteras. Men Therese Persson, vice ordförande för Riksförbundet för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, ställer sig frågande till justitieministerns uttalande.
– Jag förstår inte vad han menar eller vad det skulle innebära med ett nationellt institut.
Hon menar att stat och kommuner fortsätter välta över ansvaret på varandra.
– Han säger att man ska ställa krav på kommunerna men lovar ingenting för egen del. Väldigt många kvinnojourer gör ju ingenting annat än att trycka på i kommunerna för att få deras stöd. Vi hamnar i ett moment 22 när kommunerna skyller på att staten ska skjuta till pengarna och staten tycker kommunerna ska skjuta till pengar. Samtidigt som alla säger att det är en viktig fråga att värna kvinnor och barn.
I torsdags höll Amnesty en manifestation mot mäns väld och i fredags hölls en riksdagsdebatt på temat, initierad av miljöpartiet.
Lars Ohly (v) frågade om regeringen är beredd att lägga ansvaret för att stoppa mäns våld mot kvinnor på staten.
– Är till exempel Peter Eriksson och Thomas Bodström beredda att tillsammans med vänsterpartiet göra Rikskvinnocentrum till ett nationellt institut? Är ni beredda att vi som riksdag tar ett ekonomiskt ansvar för konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor och ser till att kvinnojourerna inte blir verksamheter som i kommunerna får konkurrera med fiskeföreningar om olika kommunala bidrag?
Bodström menade att han visserligen inte ville föregripa den utredning som läggs den 8 december, men att han gärna såg ett nationellt institut. Däremot var han tydlig med att ansvaret främst ska ligga på kommunerna även framöver.
– Jag menar inte att vi ska förstatliga stödet till brottsofferjourer och kvinnojourer. Det vore inte en bra lösning, sade Thomas Bodström.
– Ett nationellt institut vore bra men är bara en del och inte hela lösningen, säger Carina Ohlsson, ordförande för SKR, Sveriges Kvinnojourers Riksförbund.
– Det har sagts länge att man skulle behöva ha en rikstäckande jourtelefon men det är också bara en del av lösningen. Kommunerna måste ta sitt ansvar men hur ska det gå till ? Man kan inte nöja sig med att konstatera, i ett modernt samhälle, att kvinnor och barn blir misshandlade i sitt hem.
Carina Ohlsson understryker att frågan består av två delar. Den ena är att hjälpa de kvinnor och barn som blivit utsatta för våld. Den andra är att arbeta förebyggande och där ingår sådant som medvetenhet om problemet och förändrade attityder.
Även Therese Persson på Roks talar om att det krävs mer grundläggande strukturförändringar i förhållandena mellan män och kvinnor.
– Det är förstås bra att frågan har kommit upp på dagordningen. Det är också bra att även männen engagerar sig, men fokus ligger fortfarande på kvinnorna och inte på de män som faktiskt begår brotten.
– Samla in pengar är bra men när ska man börja prata om mäns engagemang i övrigt? Skratta inte åt sexistiska skämt. Tänk över din egen attityd, till exempel om du hade en kvinnlig chef. Vem gör saker i ditt eget hem? Inte bara vad gäller städning utan att komma ihåg att packa ner barnens mellanmål när det är friluftsdag? Kvinnojourerna tar hand om den yttersta konsekvensen av ojämställdheten mellan män och kvinnor, men det är så mycket mer det handlar om. Jag önskar vi kommer dit så småningom också.
Therese Persson tycker det är bra att sexualbrottslagen skärps, men är missnöjd med att det fortfarande inte kommer att finnas krav på samtycke vid ett sexbrottsmål.
– Det hade varit svängning. I en tvångssituation krävs nu fortfarande att tjejen ska säga nej. Ansvaret ligger kvar hos tjejen och hennes tillgänglighet. Jag tycker att båda parter ska veta vad som är önskvärt i en sexuell relation.
Justitieminister Thomas Bodström har talat sig varm för kvinnojourerna och arbetet mot mäns våld, såväl i den manifestation som hölls i Stockholm på torsdagen, i riksdagsdebatten i fredags och i andra sammanhang. Men varje år drar kommuner in på stödet till kvinnojourerna och inga löften har kommit från regeringen att staten tänker ta ett samlat ansvar.
Bodström tog i riksdagsdebatten upp ytterligare en fråga som är intimt förknippad med problemet: alkoholpolitiken. Han anklagade moderaterna för att vilja ha en politik som skulle förvärra situationen för kvinnor i våldsrelationer. Moderaternas debattör Hillevi Engström svarade att regeringens alkoholpolitik är dålig.
– Människor har i genomsnitt tre månaders alkoholkonsumtion lagrad i källare och på vindar. Det är socialdemokraterna ansvariga för, sade Engström i riksdagsdebatten och påtalade att moderaterna vill ha mer pengar till rättsväsendet.
I övrigt citerade hon en sång ur filmen Så som i himmelen.