Det blir inga förändringar av utstationeringsdirektivet. EU-parlamentets krav på ändringar får nobben av EU-kommissionen. Anmärkningsvärt att EU-kommissionen inte agerar för likabehandling av arbetstagare, menar Jan Andersson, socialdemokratisk ledamot i parlamentet och initiativtagare till parlamentets resolution.
– Från den socialdemokratiska partigruppens sida har vi sagt att det här kommer att ligga i vågskålen när en ny kommission ska utses, säger Andersson till ST Press.
Fackens stridsåtgärder
I oktober antog EU-parlamentet en resolution där man bad kommissionen överväga om EU:s utstationeringsdirektiv behöver skrivas om för att förhindra motstridiga tolkningar om fackens rätt att ta till stridsåtgärder när det gäller utstationerade arbetstagare.
Vänsterpartiet var redan från början kritiskt till Anderssons betänkande.
– Löntagarna pressas både från EU och den borgerliga regeringen och behöver en skarp facklig och politisk samling och fokusering, sade Eva-Britt Svensson (v), EU-parlamentariker. Då kan vi inte rösta för ett villospår, ett betänkande som helt saknar kraftfulla förslag som kan garantera den svenska kollektivavtalsmodellen.
Svensson stödjer betänkandets kritik mot EG-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet, även om hon anser att kritiken har urvattnats i parlamentet.
– Men att riva upp utstationeringsdirektivet riskerar tyvärr att sluta än värre för löntagarna, med den massiva majoritet av marknadsliberaler och högerkrafter som råder idag, sade Eva-Britt Svensson. För Sveriges del krävs det ett bindande undantag i Lissabonfördraget för att upphäva den sociala dumpningseffekten av Lavaldomen.