2013 var det 48 personer som dog på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Och det är ändå historiskt låga nivåer. I och med olyckan i veckan så kommer 2014 års siffror minst att tangera förra årets. I våras klubbade riksdagen igenom delar av motioner från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som innebar att regeringen numera har i uppdrag att i dialog med fack och arbetsgivare utforma en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet. En nollvision är naturligtvis bra, men det är en lång väg kvar. Man kan ju ställa sig frågan om det var det okej med dödsolyckor innan det beslutet fattades? Såklart inte. Men ansvaret för att folk alltid ska komma hem från jobbet vilar på mångas axlar.
Det huvudsakliga ansvaret vilar självklart på arbetsgivarna. Facket vittnar om att det på arbetsplatser likt den i Hjorthagen är ett högt arbetstempo, långa skift och för utländska arbetare kan språket vara ett hinder, som det inte finns resurser nog för att överbrygga. Människors liv måste gå före vinsten, så borde det vara på hela arbetsmarknaden. I en intervju med Arbetet den 7 november säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare med ansvar för arbetsmiljöfrågor att: ”I många fall handlar det om ren cynism. I övrigt välordnade företag säljer bort ansvaret för farliga jobb till dem som är villiga att utföra uppdraget för lägst ersättning, oavsett vilka möjligheter de har att utföra jobbet säkert.”
Den nya arbetsmarknadsministern Ylva Johansson har också ett stor ansvar för att vända utvecklingen. Utländska företag likt det i Hjorthagen behöver inte teckna svenskt kollektivavtal och Lex Laval gör att strejkrätten är satt ur spel kring sånt som ligger utanför den hårda kärnan i kollektivavtalen. Den borgerliga regeringen Reinfeldt valde att vara betydligt mer liberala när Lex Laval infördes än vad som behövdes. Ylva Johansson har tidigare sagt att hon vill riva upp den kontroversiella lagen, så till verket, Johansson!
Men fackförbundet Byggnads har ändå ett viktigt ansvar för att se till att fler byggföretag tecknar kollektivavtal och följer de lagar som gäller i Sverige. Kollektivavtalen har en viktig roll inte bara när det kommer till lönerna utan också i frågor som rör arbetsmiljön. Genom att värva fler medlemmar som tillsammans tar strid för de anständiga villkor byggarbetsplatserna bli tryggare.
Just nu pågår ett arbete mellan Byggnads och arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier att implementera ett så kallat huvudentreprenörsansvar, som var resultatet av den konflikt Byggnads hade med arbetsgivarna under försommaren. Det var en viktig strid som Byggnads gick vinnande ur, men nu gäller det att följa upp och ytterligare trycka på.
I en personlig text i Arbetet kommenterar Kent Renen Johansson, byggnadsarbetare och skyddsombud, olyckan och väcker frågan om att lägga ner arbetet så länge arbetarna riskerar sina liv. Det är ett drastiskt hot, men något som definitivt är värt att fundera över om människor fortsätter att dö runt om på våra arbetsplatser. För ingen ska dö på jobbet, oavsett om de bor i Sverige eller ej.