– Jag önskar att ungdomarna hade engagerat sig mer konstruktivt, men det är trots allt hälsosamt att de reagerar mot klassklyftor, rasism och utanförskap, säger Nabila Abdul Fattah.
Hon är socialpedagog, debattör och krönikör i lokaltidningen ETC Stockholm. Hon anser att polisens dödsskjutning av den 69-årige mannen i Husby var droppen som fick bägaren att rinna över, men stenkastning och bilbränder är inte berättigat:
– Det är för jävligt att ungdomarna skrämmer folk och bränner ned sina områden, men nu får de den uppmärksamhet de har strävat efter.
Har ungdomarna en ståndpunkt eller söker de bara efter bråk?
– Ingen vaknar bara upp en dag och vill bränna en bil. Vissa gör det säkert för att bråka, men samhället har skapat människor som inte har någonting att förlora och som inte känner att de har några rättigheter. Och att inte bry sig om konsekvenserna av vad man gör är en ståndpunkt i sig.
”Det handlar om en syn på människor i utanförskap”
Enligt Nabila Abdul Fattah kan listan på åtgärder, som krävs för att förbättra situationen i förorterna, göras lång. Klassklyftorna måste minska. Rasismen och diskrimineringen elimineras. Fler jobb skapas och bostäder byggas. Miljonprogramsområdena måste bli attraktiva platser att bo i och förorterna bli jämlika innerstaden. När statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade oroligheterna i Husby under en pressträff lade han delvis över ansvaret på Husbyborna och menade att de på kort sikt måste sätta stopp för upploppen själva.
– Det är en typiskt borgerlig syn att individen är ansvarig för allting. Självklart ligger en del av ansvaret på Husbyborna, men om du lever i ett politiskt system som ständigt motarbetar dig och din existens – vad ska du då göra?
Blir det bättre med en annan regering; en annorlunda politik?
– Nej, klassklyftorna har ökat oavsett vilket parti som har haft regeringsmakt. Det här handlar om så mycket mer än politik. Det handlar om en syn på människor i utanförskap.
Enligt Nabila Abdul Fattah har politikerna i Stockholm försökt göra upploppen till ett polisiärt problem. Hon menar att fler närvarande poliser i förorterna inte löser problemen, men kan inte svara på hur hon anser att polisen ska agera vid upplopp, stenkastning och bilbränder.
– Det är bättre om problem kan lösas mer lokalt, genom fritidsgårdar och nattvandrare, som i sin tur kan samarbeta med polisen vid behov. Jag har en förhoppning om att situationen i förorterna ska bli bättre, men jag tror tyvärr att det är några år bort och kräver några bränder till.