Innan denna höst hade jag ingen aning om vad en arbetsskada var för något. Nu när jag vet ser jag det överallt, och jag har antagligen blivit helt outhärdlig för många som behöver ha med mig att göra. Som en nyfrälst har jag predikat för alla jag möter, jag har anmält andras arbetsskador, och jag håller på att ta en egen fyra år gammal arbetsskada till förvaltningsrätten. Outhärdlig, som sagt.
Men om det gör minsta lilla förbättring för användningen av arbetsskadeförsäkringen så har jag inget emot att vara outhärdlig. Exakt hur arbetsskadeförsäkringen fungerar förstår jag ärligt talat fortfarande inte, men det verkar det å andra sidan vara väldigt få som gör.
I lagtexten heter det att en arbetsskada är ”en skada till följd av olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbetet” (39 kap. 3 § Socialförsäkringsbalken). Den formuleringen täcker alltså allt från arbetsplatsolyckor, till ryggskador på grund av lyft, och till ångesttillstånd på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö. Och det är arbetsgivarens skyldighet, utöver att motverka skador och sjukdomar, att anmäla arbetsskador.
Just nu har jag i min direkta närhet två personer som lider av stressrelaterade sjukdomar på grund av sin arbetsmiljö, och i inget av de fallen verkar arbetsgivaren ens ha tänkt på att detta ska anmälas som arbetsskador. Jag själv har påtalat för en gammal arbetsgivare att jag på grund av arbetsmiljön på den arbetsplatsen var sjukskriven i två år, men inte heller de har gjort någon ansats till att anmäla det. Är det på grund av bristande kunskap som de underlåter att anmäla, eller är det för att de inte vill behöva stå till svars för att de gör folk sjuka?
Stressjukdomar är inget abstrakt monster som äter upp oss för att vi använder smartphones för mycket – de är sjukdomar som oftast uppstår på grund av undermålig arbetsmiljö
Vi vet redan att stressrelaterade sjukdomar står för den största ökningen av sjukskrivningar i Sverige i dag. Och att kvinnor utgör den största delen av de som drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Men ofta är de inte bara sjukdomar, utan arbetsskador i form av arbetssjukdomar. Av alla som insjuknar i stressrelaterade sjukdomar är det en försvinnande del som anmäls som arbetsskador. Och av de som anmäls är det ännu färre som godkänns som arbetsskador.
Arbetsskador ska nämligen utredas av alla sjukas favoritmyndighet Försäkringskassan. Men för att Försäkringskassan då ens ska bedöma om det är en arbetsskada eller ej, så måste de först avgöra om man har rätt till ersättning för arbetsskada, vanligtvis livränta. För att få livränta måste du ha en bestående nedsättning av arbetsförmågan. Har du inte ansökt om ersättning eller om Försäkringskassan inte anser att du har rätt till ersättning så prövas det över huvud taget inte om det du har drabbats av är en arbetsskada.
För att vara ett så vackert koncept, är arbetsskadeförsäkringen långt ifrån vad den borde vara. Den är otillgänglig, svårbegriplig och ojämställd. För snart ett år sedan kom slutbetänkandet Samlad kunskap – stärkt handläggning, som är just en översyn av arbetsskadeförsäkringen och som innehåller förslag för att göra den mer rättssäker och jämställd. Det är säkert bra, men vilken nytta har det för de som blir sjuka av sitt arbete utan att det anmäls som arbetsskada?
Arbetsskadeförsäkringen ska vara en kompletterande försäkring. Arbetsmiljöproblem regleras av arbetsmiljölagen, och sjukdom täcks av sjukpenningen. Poängen med en arbetsskadeförsäkring är dock att skilja på sjukdomar som uppkommer av arbetet och på de som inte gör det; att stress är vår tids stora folksjukdom vet vi, men det brister i ansvarsutkrävandet. Stressjukdomar är inget abstrakt monster som äter upp oss för att vi använder smartphones för mycket – de är sjukdomar som oftast uppstår på grund av undermålig arbetsmiljö. Det är inte dig det är fel på, det är din arbetsgivare.
_____________________________________
Prova Flamman gratis!
Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.