BEIRUT – USA har makt över parlamentsvalet i Irak, inget händer utan deras godkännande.
Det säger Ernest Khoury, journalist och politiskt sakkunnig om Irak på libanesiska dagstidningen al-Ahkbar. Valresultatet är i dagsläget (tisdag) inte färdigställt men befintliga siffror talar för Nouri al-Malikis fördel. Han skulle dock få stora problem med att forma en regering. Det största shiitiska blocket, Iraks Nationella Allians, är kritiskt till att al-Maliki under sin premiärministertid koncentrerat makt hos sitt eget parti. Avbaathifieringen och förbudet för upp till 600 kandidater att ställa upp i valet har skapat ogillande hos sunniter. Inte heller hos kurder är al-Maliki omtyckt. Khoury menar att förklaringen till al-Malikis framgång är att han inför befolkningen framställt sig som en nationell ledare för ett enat, icke-sekteristiskt och självständigt Irak. I själva verket har han under sina år i makten styrt i samarbete med USA och utefter shiitiska egenpolitiska intressen.
”Allt dåligt USA:s fel”
Även irakier boende utanför landet röstade i söndagens val, en av dem är Amira Marsume. Hon flydde till Libanon år 2007 efter att al-Qaida mordhotat hennes man och en av deras söner.
– Jag röstade för ett fredligt och tryggt Irak, säger Amira Marsume till Flamman. Allt dåligt vi ser i Irak är på grund av USA.
Hon beskriver att det ligger en skugga över Irak och hon har svårt att se en framtid för landet. På frågan om hon hoppas på att kunna återvända till Irak en dag, svarar hon ”Inte före USA och Iran lämnat landet”.
Under valkampanjen var USA:s truppnärvaro en fråga som knappt diskuterades. Khoury säger att det som istället diskuterades var saker som borde shiiterna styra över Irak, borde sunniterna alliera sig med al-Qaida och är hundra dollar ett rimligt pris att köpa en röst för. Under valkampanjen sattes röstköp i system och fattiga människor utan tilltro till det politiska systemet sålde sin röst för en liten slant.
Enligt Khoury finns det två scenarion för valutgången. Premiärministern blir antingen någon annan kandidat från al-Malikis koalition Rättsstaten, eller så blir det Ayad Allawi från al-Iraqiyya. Allawi har stöd hos sunniter men har också bra relation till andra parter, dessutom är han inte lika illa omtyckt av USA som al-Maliki lyckats bli. USA har försökt hålla låg profil under parlamentsvalet utåt, men deras åsikt väger likväl tungt vid valet av premiärminister.
Vilken legitimitet har det här valet?
– Personligen anser jag inte att valet är legitimt eftersom Irak är under ockupation. Men det är upp till det irakiska folket att bestämma det. Uppenbarligen har 62 procent av irakierna bestämt sig för att rösta och då är det deras val.
Vad kommer utgången av valresultatet ha för inverkan på irakisk inrikespolitik?
– Ingen, alla kandidater driver samma ekonomiska nyliberala politik. 90 procent av Iraks ekonomi består av den privatiserade oljesektorn och det finns ingen företrädare som vill åternationalisera oljan eller driva en alternativ ekonomisk politik.
Han säger att valutgången däremot kan ha betydelse för Iraks relation till Iran och Syrien. Sedan al-Maliki i höstas sade att 90 procent av terroristerna i Irak kommer via Syrien, har stämningen varit spänd mellan de båda länderna. Allawi har bättre relationer med Syrien och Saudiarabien medan al-Maliki har bättre relation till Iran.