Centralamerikas politiska karta blir allt rödare och USA:s oro över vänstervindarna på sin ”bakgård” ökar.
– För första gången, efter 180 år av militärdiktaturer och högerextrema regeringar, har folket vunnit en exemplarisk seger för nationell självständighet och demokrati.
Det sa Sigfried Reyes från den högsta ledningen för FMLN på söndagskvällen, när det stod klart att vänstern hade vunnit. På gatorna i landets 262 kommuner var det karnevalsstämning.
Vänsterspöken
Arenapartiet som har styrt El Salvador de senaste 20 åren lanserade sin kandidat Rodrigo Ávila som garanten för ”frihet och demokrati”. I valet 2004 anklagade Arena FMLN för att vilja införa Kubastyre i El Salvador. Denna gång har spöket varit Hugo Chávez.
– Vi måste försvara systemet av friheter och besegra möjligheten av att bli ytterligare en dräng i tjänst hos den sinnesförvirrade totalitäre Hugo Chávez, var Ávilas budskap innan valet, ett val som han vägrade att debattera mot Funes i.
Mauricio Funes och FMLN lanserade sin kampanj på mottot ”Förändring”, och förändring vill en förkrossande majoritet av salvadoranerna där 49,5 procent lever i absolut fattigdom och 17,8 procent i extrem fattigdom eller misär.
Oro för krisen
Även om segern i söndags har en enorm politisk och psykologisk betydelse, mot bakgrund av det faktum att högern för första gången i det lilla centralamerikanska landet har besegrats och att den politiska kartan i Centralamerika färgas allt rödare, är det inte alla FMLN-anhängare som jublar ovillkorligt. Fidel Nieto är före detta gerillasoldat i FMLN men arbetar numera som universitetsrektor på det lutheranska universitetet i San Salvador och han säger till Flamman att han ser FMLN:s seger i första hand som ett resultat av att Arena var uttjänat som politiskt alternativ.
– Den ekonomiska krisen känns nu för fullt och Arenas nyliberala havererade modell, som har brutit samman totalt, är det kapitalistiska systemets haveri. Här i landet finns det kapitalgrupper som hävdar att det vore bättre om FMLN vann valet och att FMLN, i en synnerligen känslig ekonomisk efterkrigsperiod, tar över det politiska ansvaret för en kris som är och kommer att vara oerhörd dramatisk och som kommer att kosta FMLN mycket politiskt kapital.
Nieto menar också att Funes regeringsprogram i grunden inte skiljer sig mot Rodrigo Avilas. Funes har också, inför angreppen om att ”Chávez tar över”, med kraft tillbakavisat alla påståenden om att han kommer att ansluta El Salvador till bland annat Alba eller närma sig Venezuela efter en valseger.
– Mauricio Funes program påminner mer om Michel Bachelets och Lulas politik än om Chavez, Daniel Ortegas eller Rafael Correas. Funes har fått stöd av Mexikos Carlos Slim, en av de främsta magnaterna och den rikaste personen i Latinamerika, säger Fidel Nieto.
Krav på radikala reformer
Sent på söndagskvällen framträdde Funes.
– Valet av mig som president inträffar under en alldeles speciell period av en djup nationell och internationell kris. Den kan endast slås tillbaka med en nationell enhet och med införande av en genomgripande politik, sa Funes, i ett uttalande som säkert kommer att ifrågasättas av landets fackföreningar som har erfarenhet inpå kroppen av vad ”nationell enighet” innebär för löner och priser.
För de 1,2 miljoner salvadoraner som gav FMLN och Mauricio Funes sin röst i söndags kommer att ställa hårda och snabba krav på att El Salvador verkligen förändras genom genomgripande strukturella reformer.