– Jag är säker att befrielsen av Irak var rätt sak att göra.
Det sade USA:s utrikesminister Condoleezzea Rice vid en presskonferens före konferensen ”International Compact with Iraq”. Hon sade även att situationen i Irak har förbättrats avsevärt gällande ekonomin och säkerheten för det irakiska folket.
Första uppföljningen
Framtiden ser mycket hoppfull ut. Detta upprepades genom hela konferensen av de flesta närvarande statssekreterare, utrikesministrar eller ambassadörer som representerade sammanlagt drygt 80 olika länder. Andra saker som upprepades på konferensen var ländernas tacksamhet till Sverige som värdland, deras vilja att hjälpa till i det ekonomiska återuppbyggandet av landet och hur viktig de tycker att denna konferens är för Iraks framtid. Inga frivilligorganisationer eller representanter från den irakiska motståndsrörelsen fanns representerade.
Konferensen är den första uppföljningen av den femårsplan för Iraks återuppbyggnad som startade för ett år sedan.
”Lydregering”
Under dagen anordnades flera protester mot konferensen och särskilt mot Rices närvaro. Den största manifestationen arrangerades av Nätverket mot krig på Sergels torg i Stockholm.
Sköld Peter Matthis från nätverket sade att konferensen är ett försök att ge internationell status till den av USA tillsatta lydregeringen i Irak.
Utgångspunkten är läget idag. Den debatt som var för fem år sedan, när USA:s invasion och ockupation av landet iscensattes, förbigås. Matthis menar att det är svårt att förstå att FN ställer upp och ger stöd till detta. Han ser heller inte lika ljust på framtiden som deltagarna på konferensen.
– Det är långt ifrån fred i Irak, säger Sköld Peter Matthis till Flamman.
Dagen för Irakkonferensen rapporterade medierna om två bombdåd mot polisstation och militäranläggning med många civila dödsoffer. Människor dödas dagligen och miljontals irakier befinner sig fortfarande på flykt. Matthis säger att de amerikanska styrkorna börjat fälla alltfler bomber över Irak, i syfte att bekämpa motståndsgrupperna. Dessa bombningar har orsakat stor förödelse för civilbefolkningen.
– Ingen säger ett ord om de nästan 200.000 främmande soldater som befinner sig i Irak, säger Sköld Peter Matthis.
Majoritet vill att USA lämnar Irak
Under konferensen var det mycket riktigt ingen som berörde den amerikanska militära närvaron, såvida frågan inte uttryckligen ställdes. Sadeq al-Rekabi, politisk rådgivare till Iraks premiärminister Noori al Maliki, säger till Flamman att han ser positivt på den amerikanska militära närvaron. Han menar att de hjälper till att skapa säkerhet för den irakiska befolkningen.
Det har gjorts flera opinionsundersökningar på vad det irakiska folket tycker om den utländska militära närvaron. En tydlig majoritet vill att USA lämnar Irak. Många befarar att amerikanerna kommit dit för att stanna. Ryan Crocker är USA:s nuvarande ambassadör i Irak. Han fick frågan när USA kommer att dra tillbaka sina trupper från Irak.
Privatiseringar
– Varje tillbakadragande måste ses i förhållande till säkerhetssituationen, säger Ryan Crocker till Flamman. Vi lämnar Irak i samråd med landets regering.
Det dokument som ligger till grund för ”International Compact with Irak” har ambitionen att skapa en ekonomisk utveckling för Irak baserad på marknadsekonomi. Med andra ord slås en nyliberal ekonomisk politik fast.
Detta ska ske genom att privatisera den offentliga sektorn, göra det lättare för företag att investera i landet samt integrera landet i den globala ekonomin. Under konferensen lovade land efter land att bidra till denna ekonomiska politik.
Förtjusning
– De vill få internationella rika grupper att gå in och satsa så att man ska få en effektivare kontroll över Iraks rikedomar och tillgångar, säger Sköld Peter Matthis.
Iraks premiärminister Noori al Maliki uttryckte sin förtjusning över dessa planer för Irak och sade att han förväntar sig att det internationella samfundet hjälper Irak genom att realisera konferensens ambitioner och målsättningar.
Premiärministern är en av de irakiska parlamentariker som vill att den nya oljelag, som fortfarande håller på att utformas, ska stå i samklang med amerikanska och brittiska ekonomiska intressen. Men i denna fråga har han inte majoriteten av regeringens stöd, som istället vill se att alla vinster tillfaller Irak.
Vad utgången för den irakiska oljelagen slutligen blir, kommer säkerligen säga något om maktförhållandet mellan det irakiska styret och den amerikanska administrationen. Rådgivaren al-Rekabi säger att den irakiska regeringen inte ignorerar den effekt som den amerikanska närvaron ger. Regeringen jobbar fortfarande för att få fullständig suveränitet. Bakom beslut i olika frågor ligger ofta hårda förhandlingar.
Är det inte väldigt svårt att förhandla med amerikanerna?
– Det är inte så lätt att förhandla med irakierna heller!
Bakgrund: Biståndspengar bekostar
Konferensen i Stockholm var det första uppföljningsmötet med ICI, International Compact with Iraq. Inbjudan har gått till samtliga 192 FN:s medlemsländer och ett antal organisationer. Iraks premiärminister Nouri Al-Maliki och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är ordförande för konferensen.
Kostnaden för Sverige, 25 miljoner, tas från biståndsbudgeten.
– Jag vet inte vilken budget man skulle använda i stället, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (m) till Dagen.se