Året är 2011. Håkan Juholt håller sitt installationstal och lovar att se över pensionssystemet. Nästan samtidigt släpps rapporten ”Pensionssystemet, blev det som tänkt?”. Rapporten, som samtliga större pensionärsorganisationer ställt sig bakom, ställer en rad radikala krav, som att slopa ”bromsen”, höja pensionsnivåerna och avskaffa eller i alla fall ompröva PPM-systemet.
Vad som hände sedan är historia. Juholt tvingades pudla sedan TCO och Saco meddelat att de inte var intresserade av överläggningar om pensionerna. Och frågan, som förutspåddes bli en av de hetaste valfrågorna 2014, försvann helt ur höstens valrörelse. Men problemen har inte försvunnit.
”Skaffa sambo”
– Jag skrev på mitt plakat ”gråt inte – skaffa sambo”.
Eili Hirdman, från Vänsterpartiets pensionärsförening, berättar om en demonstration.
Vi skrattar, men det finns ett allvar bakom plakatet. Många äldre kvinnor och särskilt de som arbetat i låglöneyrken, blir beroende av sina mäns inkomster.
– Vi pratade nyligen ett gäng äldre kvinnor och vi hade alla en pension runt 11 000 i månaden, trots att vi arbetat hela livet. Jag har lite mer, för att jag har en änkepension. EU:s gräns för att räknas som fattig ligger på en inkomst på 10 800 kronor i månaden.
Siffror från tidigare i år visar att 200 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen i Sverige. Nyligen släppte Kommunal och SKPF en rapport som visar att en majoritet av Kommunals kvinnor inte klarar sig på sin pension. Det handlar om stora grupper i samhället.
– PPM-systemet borde slopas. Pensionerna ska inte finnas på börsen. Det är ett kommersiellt jippo där fondarrangörerna tjänar pengar på pensionerna, säger Britta Ring, också hon från Vänsterpartiets pensionärsförening.
Båda är kritiska till pensionssystemet, som infördes i början av 2000-talet. Men även politiska beslut på senare år har lett till att pensionärer har fått det sämre än vad de hade behövt. Jobbskatteavdraget är ett exempel. Sveriges pensionärers riksförbund räknar med att genomsnittspensionären har betalat drygt 50 000 mer i skatt sedan 2006 än en löntagare med samma inkomst.
Borde pensionsfrågan drivas hårdare från Vänsterpartiet?
– Ja, svarar båda.
– Det var en stor miss i årets valrörelse. Det blev Sverigedemokraterna som tog tag i pensionsfrågan, säger Eili Hirdman.
SD fällde pensionerna
I regeringens höstbudget fanns ett förslag om sänkt skatt för de allra fattigaste pensionärerna. Men då budgeten fälldes, försvann också det förslaget.
– Jag utgår från att frågan kommer upp igen 2016, men fram till dess har jag svårt att se att det finns något utrymme för det, säger Curt Persson, ordförande i PRO.
Han tycker att budgetdebaclet blev väldigt olyckligt för pensionärerna.
– Det var en väldigt olycklig utveckling som skedde i och med att SD uppträdde som de gjorde. De som ändå hade sagt att de hade pensionerna som en viktig fråga valde att sänka det här. Det var väldigt dåligt gjort.
Centrala frågor som PRO driver är att få bort den så kallade bromsen, skrota PPM och att göra det bättre för de allra fattigaste pensionärerna.
– Vi kan inte ha ett välfärdssamhälle där en massa människor lever under fattigdomsgränsen, även med bostadstillägg. Pensionssystemet är underfinansierat. Vi vill ha bort PPM och överföra de pengarna till inkomstpensionerna.
2011 förutspåddes pensionerna att bli en av de hetare valfrågorna. Har frågan hamnat i skymundan för politikerna nu?
– Löfven har sagt i några tal att premiepensionssystemet borde tas bort och överföras till inkomstpensionerna, men sedan han blev statsminister har jag inte hört honom säga det. Däremot har han uttalat sig om att pensionärsskatten ska bort.
– Nu har vi lite möten och seminarier inbokade med socialförsäkringsministern och äldreministern. Vi får väl se. De måste väl komma till en punkt där de deklarerar vad de vill.
Det här kan göras - vi listar några av förslagen
Pensionerna hänger ihop med resten av arbetslivet. Kommunal trycker till exempel i sin nya rapport på att rätt till heltid och jämställdare uttag av föräldraförsäkringen förbättrar pensionerna på sikt. Men det finns också förslag som skulle kunna göra det bättre för pensionärer i dag. Det här är några förslag som de största pensionärsorganisationerna för fram:
• Inkomstindexera garantipensionen. I dag räknas garantipensionen, alltså den del av pensionen som inte baseras på tidigare inkomst, på prisbasbeloppet, som i sin tur följer prisutvecklingen. Att i stället låta garantipensionen följa löneutvecklingen ger mer till de fattigaste pensionärerna.
• Beskatta lön och pension på samma sätt.
• Avskaffa ”bromsen” för pensionerna.