Obama har fått stor kritik från såväl vänster som höger för amerikanska myndigheternas senaste kränkningar av yttrandefriheten och pressfriheten. Det har nyligen avslöjats att USA:s skattemyndighet IRS har missbrukats för att hårdgranska hans politiska motståndare. Dessutom har nyhetsbyrån AP övervakats i syfte att få information om regeringsanställda som läcker ut känslig information.
Också den senaste skandalen har sitt upphov i en sådan läcka. Skandalen började när tidningarna Washington Post och The Guardian i förra veckan avslöjade att USA:s underrättelsetjänster rutinmässigt övervakar mobiltelefontrafiken i landet. I fredags avslöjades dessutom att USA:s myndigheter har tillgång till all data som lagras av nio av världens största internetbolag: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube och Apple.
Global övervakning
Läckt data från det övervakningsprogrammet som USA använder visar att övervakningen är såväl global som total. Även om ”skurkstaten” Iran var det hårdast övervakade landet toppas listan i övrigt av länder som Pakistan och Jordanien, det vill säga nära allierade till USA. Också svenska privatpersoners och myndigheters e-posttrafik är tillgänglig för insyn.
Enligt de uppgifter som publicerats i helgen har USA:s underrättelsetjänst NSA och den federala polisen FBI direkt tillgång till de gigantiska datamängderna. Avslöjandet innebär att president Barrack Obama plötsligt ser sig i samma politiska skamvrå som hans föregångare George W Bush. Det var under Bushs regeringstid som medborgerliga rättigheter och den privata integriteten systematiskt och uttalat åsidosattes när landet sa sig föra ett ”krig mot terrorismen”.
Det var en inhyrd expert, Edward Snowden, som under flera års tid samlat bevis på detta som han läckte ut till de två tidningarna. Snowden jobbade för IT-företaget Booz Allen Hamilton, som regelbundet utför uppdrag åt USA:s underrättelsetjänster. Han kopierade de sista dokumenten på sitt kontor i Hawaii för tre veckor sedan och åkte sedan till Hongkong i väntan på publiceringen av hans uppgifter.
Rysslandsasyl
I söndags trädde Snowden fram i media och meddelade att han ville söka asyl i Island. I måndags utvidgade han detta i en intervju med Washington Post till att han var intresserad av att söka asyl ”i varje land som tror på yttrandefriheten”.
– USA måste klargöra att inget land bör bevilja denna individ asyl, sade Peter King, ordförande i representanthusets utskott för nationell säkerhet.
– Om vi får in en begäran om asyl kommer den att behandlas, sade däremot en talesperson för ryska statsledningen i tisdags.
Flera europeiska regeringar och Europaparlamentet har visserligen kritiserat den hemliga övervakning av internet som nu har avslöjats. Men även i Europa genomförs den sortens signalspaning. I Sverige är det Försvarets radioanstalt (FRA) som enligt FRA-lagen från 2009 har rätt att övervaka all telefon- och internettrafik som korsar Sveriges gränser. EU:s datalagringsdirektiv tvingar telefonbolag att lagra all trafik i sex månader så att myndigheter har möjlighet att tillgripa den lagrade informationen vid behov.