Enligt information från FN dödades hundratals människor när staden Mosul intogs av den islamistiska rebellstyrkan Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis, också kallat Isil) i förra veckan. Dussintals civila och ett okänt, men förmodligen stort antal tillfångatagna regeringssoldater avrättades under de första dygnen.
I stora delar av Irak råder nu kaos när Isis rycker fram mot Bagdad. Hundratusentals människor flyr undan striderna, enligt FN flydde hela 500 000 människor från Mosul i förra veckan. De flesta har tagit sig till de kurdiskt kontrollerade områdena i norra Irak och till Bagdad, där en katastrofal humanitär situation råder.
Landet i upplösning
Situationen i Irak är kaosartat. Det rapporterades att många irakiska regeringsenheter flyr undan Isis, vars framryckning stoppades först sex mil utanför Bagdad med hjälp av tusentals frivilliga. Samtidigt utsattes Bagdad för en serie bilbombattacker. Bara under lördagen dödades 60 människor i staden. Liknande terrorattacker ägde rum i många andra städer i norra Irak.
Regeringsarméns låga stridsmoral skylls på Iraks premiärminister Nuri al-Maliki och hans shiamuslimskt dominerade regering, som beskylls för att splittra landet genom att helt ignorera den sunnimuslimska befolkningsmajoritetens intressen. Att de islamistiska Isis-styrkorna får stöd av andra beväpnade grupper, exempelvis de sekulära motståndsgrupper som alltsedan år 2003 bekämpar den USA-stötta regimen i Bagdad, är ett talande tecken på detta.
I förra veckan lämnade många ledamöter parlamentet när al-Malikis regering begärde tillstånd för att införa undantagstillstånd i landet. Kort därpå tog kurdiska självförsvarsenheter kontrollen över Kirkuk. En talesperson för de kurdiska styrkorna angav att man inte tänkte lämna över staden till regeringsarmén igen.
Shiamuslimernas andliga ledare i Irak, ayatollah Ali al-Sistani, uppmanade landets shiamuslimer att ta till vapen och göra motstånd mot sunnimuslimska Isis. Också Irans regering har erbjudit militärt stöd mot Isis. Det sekulära Irak hotar nu att falla sönder i ett religiöst inbördeskrig.
Väntad utveckling
Utvecklingen i Irak kommer inte som någon överraskning. Våldet i Irak har stadigt ökat under de senaste månaderna. Sedan slutet av förra året har Isis kunnat ockupera flera städer i Irak och utsätta Bagdad för regelbundna terroristattacker. Isis har funnits länge under beteckningen Islamiska staten i Irak och Levante (Isil) i Irak, men kunde först växa sig till en av de viktigaste rebellgrupperna i samband med inbördeskriget i grannlandet Syrien. Där byggdes en stor rebellstyrka upp med stöd av Saudiarabien och Qatar, som tränades i Natolandet Turkiet. ISIS kontrollerar numera ett stort sammanhängande landområde i såväl Syrien som Irak, som sträcker sig från området kring Aleppo i väst ända till utkanterna av Bagdad i öst. Rebellerna kom dessutom över stora mängder vapen och kontanter när de intog Mosul.
USA förbereder flyganfall
Utvecklingen i Irak ger inte minst USA anledning till huvudbry. President Barack Obama valde att ignorera att USA:s stöd till islamistiska rebeller i Syrien har bidragit till att destabilisera hela Mellanöstern ännu mer. I såväl Syrien som Irak och Libyen råder öppna inbördeskrig. Flera andra länder är vid gränsen av sådana storskaliga konflikter. I Egypten har militären kuppat sig tillbaka till makten och för ett brutalt krig mot den civila islamistiska oppositionen.
Obama meddelade i förra veckan att USA prövade ”alla möjligheter” för att hjälpa Iraks regering i Bagdad. Hans presstalesman Jay Carney var dock noga att avfärda tanken att USA återigen skulle skicka marktrupper till landet. På söndagen beordrades ett hangarfartyg till Persiska viken för att förbereda flygbombningar.