I takt med att kostnaderna för USA ökar i Irak, ökar också USA trycket på de länder som var motståndare till kriget att nu vara med och betala återuppbyggnaden av landet.
En ny FN-resolution arbetas nu fram för den sakens skull, samtidigt som president Bush i en svår ekonomisk situation bågnar under skenande kostnader för
återuppbyggnaden av landet.
Nyhetsbyrån AP kunde i måndags detaljerat redovisa hur de 87 miljarder dollar Bush begärt av kongressen är tänkta att användas. Bland annat ska 100 miljoner gå till ett vittnesskyddsprogram, 290 miljoner till att utbilda och anställa brandmän och nio miljoner till att återupprätta postverket.
Till Frankrikes förslag att makten i Irak genast skulle läggas i Iraks egna händer säger dock president Bush blankt nej. Överhuvudtaget är han ovillig att släppa in FN i en mer betydande roll.
– Jag är inte säker på att vi behöver det, sade han till Fox News under måndagen.
Han kunde däremot tänka sig att släppa in FN i ett senare skede, när en konstitution ska tas fram och eventuella val övervakas.
– Sådant är de bra på, sade Bush till samma tv-bolag.
En tidtabell för när Irak ska få styra sig själv är också uteslutet enligt presidenten, trots det kan Frankrike vara på väg att mjukna och eventuellt avstå från att stoppa en resolution i säkerhetsrådet med sitt veto.
Samtidigt växer irritationen också inom det av USA tillsatta rådet som ska styra Irak. Till och med denna USA:s förlängda arm verkar ha förlorat tålamodet med att USA vägrar tillkännage när landet ska få styra sig självt. I en intervju med New York Times säger advokaten och medlemmen i rådet Ahmed Barak att ”USA spenderar dubbelt eller trippelt så mycket här på att skydda sig själva än de spenderar på att skydda det irakiska folket” och menade att ett överlämnande av makten till en irakisk regering skulle spara mycket av USA:s skattebetalares pengar.
”Där de spenderar en miljard dollar skulle vi spendera 100 miljoner”, menar Barak.
Trots tidigare besked om att ryska trupper skulle kunna vara på väg från utrikesminister Sergej Ivanov, dementerade i veckan densamme sina uppgifter. Han menade, enligt Ryska Posten, att han aldrig ”någonsin haft avsikten” att delta i en eventuell fredsbevarande styrka i Irak.
”Ria-Novostis kommentator Viktor Litovkin anser att Ryssland har stora intressen av att komma med i Irak. Det skulle öka chanserna att få betalt för den fordran på 7,2 miljarder dollar för främst vapenleveranser som Ryssland har på Irak. Dessutom skulle en ny irakisk armé kunna kompletteras med vapenköp från Ryssland.
”Men amerikanerna kommer knappast låta Ryssland få så mycket som en cent av framtida avkastning”.
Dessutom är Irak redan uppstyckat mellan amerikaner, britter och polacker. Att en rysk styrka skulle tjäna under polskt kommando passar inte Rysslands generaler, säger Litovkin”, berättar Ryska Posten.