BAGDAD Den senaste tiden har sjukhuset i Amiriyat al-Fallujah, som ligger cirka 10 kilometer öster om staden Fallujah, vid flera tillfällen stormats och genomsökts av amerikansk militär och det irakiska nationalgardet.
Det största sjukhuset i Amiriyat al-Fallujah har utsatts för två räder den senaste tiden.
– Första gången det skedde var den 29 november klockan 5:40 och andra gången var dagen efter, säger en läkare vid sjukhuset som inte vill uppge sitt eget namn av rädsla för repressalier.
Första gången invaderades sjuhuset av cirka 150 amerikanska och 40 irakiska soldater, berättar läkaren.
– De skrek högt åt alla, både läkare och patienter. De delade in folk i grupper och genomsökte hela sjukhuset. De slog sönder ytterporten och dörren till garaget och de genomsökte våra förråd där vi har alla mediciner och vår mat. De slog sönder alla dörrar inne på sjukhuset och ytterdörren, berättar den unge läkaren.
Han förhördes under räden om vad han kände till om motståndsmän och rebeller.
– Amerikanerna hotade att göra som de gjort i Falluja om jag inte samarbetade med dem, berättar han.
En annan läkare vid sjukhuset, som också vill vara anonym, bekräftar sin kollegas uppgifter och säger att alla sjukhusets läkare och säkerhetsanställda försågs med handklovar och förhördes i flera timmar.
Den första läkaren visar en ambulans med trasig bakruta och säger att den förstördes av soldaterna andra gången sjukhuset genomsöktes.
I Saqlawiyah, inte långt från Amiriyat al-Fallujah, säger doktor Abdulla Aziz att ockupationsstyrkorna hindrar transport av mediciner mellan sjukhusen i området.
– De låter inte våra ambulanser köra in i Falluja. Vi saknar mediciner och de låter ingen skicka nya till oss, säger Abdulla Aziz.
Mönstret att ockupationsstyrkan stör sjukvården har upprepats under flera månader. Under den förra belägringen av Falluja i april i år rapporterade sjukvårdpersonalen om liknande svårigheter.
– Marinkårssoldaterna har sagt att de inte stängde sjukhuset men det gjorde de i praktiken, säger Abdul Jabbar, ortoped vid det största sjukhuset i Falluja.
– De stängde av bron som sammanbinder oss med staden och platsen framför sjukhuset var full av soldater och fordon.
Det hindrade otaliga vårdbehövande från att söka hjälp, menar läkaren. Han berättar också att militären har skjutit mot civila ambulanser och att de har skjutit mot kliniken.
– Vissa dagar kunde vi inte lämna sjukhuset eller ens gå nära dörren eftersom de sköt framför kliniken.
Enligt doktor Jabbar sköt amerikanska krypskyttar ihjäl en av sjukhusets ambulansförare när han var ute på jobb då det pågick strider.