I förra veckan anordnade Stockholm International Water Institute, annars känt för att dela ut vattenpriset, en veckas symposium kring vattenförsörjning. Några av temana var privatisering av vattnet, korruption och även vattensituationen i den explosiva Mellanösternregionen.
En av besökarna, inbjuden av SIWI, var Iraks vattenminister Abdul Latif Jamal Rashid, som berättade om vattensituationen i Irak.
Iraks vattenministerium har 20 000 anställda och Rashid betonade att Irak är det land i världen som tidigast arbetade med planerad vattenförsörjning. Rashids centrala budskap var att Irak kommer att klara sina vattenproblem själv, utan att vara alltför beroende av hjälp från utlandet.
– De stora problemen löser Irak inom ramen för ministeriets egen budget, var ministerns budskap enligt Anders Berntell, chef för SIWI.
– Han utstrålade enorm tillförsikt, ”det här löser vi”.
Irak har fortfarande stora problem med vatten- och avloppshanteringen i städerna, men läget är inte hälsofarligt akut längre, enligt Berntell.
Iraks vattenförsörjning drabbades hårt av USA:s och FN:s sanktioner mot den förra regimen. Klor och en del vattenreningsutrustning stod sedan början
av 1990-talet på listan över varor med dubbla användningsområden som inte fick exporteras till Irak. 100 000-tals beräknas ha dött på grund av sanktionerna – ett pris värt att betala, som USA:s utrikesminister uttryckte det 1996.
Men detta nämndes inte med ett ord av ministern. I stället valde vattenministern att tala om ett projekt med återskapande av våtmarker som förstördes i ett enormt utdiknings- och dräneringsprojekt under Saddam Hussein. Problemen med vatten och avlopp skylldes också på tidigare försummelser. Berntell håller med om det.
– Problemen beror på tidigare regimers politik och på krigen, säger Anders Berntell.
Och FN-sanktionernas resultat – är inte det en fråga att ta upp?
– Det var ingen som tog upp den diskussionen.
Ett annat tema för symposieveckan var korruption i anslutning till den ökande privatiseringen av vattenförsörjningen.
– Det var första gången ämnet korruption diskuterades på ett internationellt vattenmöte, och vi har fått mycket cred för att vi vågade ta upp det, säger Berntell.
Under denna punkt var vattenministern frånvarande på grund av brådskande regeringsangelägenheter. Återuppbyggnaden av vattensystemet i Irak ligger i händerna på USA-bolaget Bechtel, som har ett miljardkontrakt med USA:s regering. Bechtel gjorde rekordvinst förra året men pekas också ut i den allmänna härva av korruption som omger tilldelningen av de så kallade återuppbyggnadskontrakten i Irak.
Men det var ingen som tog upp
ett belysande enskilt exempel som Bechtel?
– Det nämndes inte på den detaljnivån. Det var ingen som tog upp det.
Du tycker inte det är märkligt?
– Jag har ingen direktinformation om de kontrakten. I så fall är det nog snarare en fråga mellan Bechtel och regeringen i USA, inte den i Irak.