I samband med studentprotester mot regimen i Iran, och ett eventuellt amerikanskt anfall mot landet, har det även förekommit uppgifter om att vänstergupper runtom i världen skulle ställa sig bakom ett sådant anfall.
Det menas att ett störtande av mullorna skulle öppna vägen för inflytande från diverse vänstergrupperingar.
Iranska vänstermänniskor i Sverige tillbakavisar dessa påståenden med bestämdhet.
Irans arbetar- kommunistiska parti utpekas som eventuell USA-allierad i en artikel från Asian Times, men Khalil Keyvan från partiet betraktar det hela som nonsens.
– Fullständigt falsk propaganda från USA. Vi var bestämda motståndare mot USA:s invasion av Irak, och vi håller samma linje i fråga om Iran, säger han till Flamman.
Khalil Keyvan önskar visserligen att den islamistiska regimen i Teheran störtas, men detta måste ske som resultat av massrörelserna i landet.
Annars skadas den politiska processen i landet.
– Annars utbryter kaos, som i Irak. Där har USA-ockupationen lett till att islamister och nationalister stärkts, och det är inte vad vi vill.
Även Faramarz Pooya, vänsterpartist med iranskt ursprung, tycker det låter märkligt att någon vänstermänniska skulle vara anhängare av en eventuell amerikansk attack mot Iran. Tvärtom anser han att USA går den iranska högerns intressen, och då framför allt genom att stödja de iranska monarkisterna, de som samlas kring den före detta shahens son.
Bland annat har USA gått in med 50 miljoner dollar för att förbättra tv- och radiosändningar för den så kallade Frihetsradion, som sänds av exiliranier i Los Angeles. Frihetsradion är en sorts sidogren av Radio Free Europe, som under det kalla krigets dagar sände nyheter till de delar av Europa som låg under sovjet.
– Frihetsradion var förut en bra radiokanal, men på senaste tiden har den förändrats. Den sänder massor med popmusik och USA-vänliga nyheter, förklarar Pooya.
Inte heller den senaste perioden av studentrevolter inne i Iran är att betrakta som USA:s redskap, menar han.
Tvärtom har USA:s inblandning inneburit förminskade studentaktiviteter.
Detta sedan att George W Bush uttryckt sitt stöd för protesterna. Därmed tappade många studenter lusten att delta.
– Studenterna är motståndare till den islamiska regimen, men nu backar de och letar nya vägar, eftersom de inte vill bli förknippade med USA, menar Faramarz Pooya.
På frågan om vad USA skulle ha för intresse av en attack mot – och i förlängningen ockupation av – Iran, säger Faramarz Pooya att det finns många svar.
Dels vill man lägga beslag på den iranska marknaden, dels vill man ha kontroll över tillgången på olja och gas. Och det finns fler orsaker.
– Ryssland, Kina och framför allt Indien har rönt stora framgångar i Iran, och det ser man inte med blida ögon från amerikanskt perspektiv.
Huruvida USA vill se ett fortsatt enat Iran eller om man föredrar att det mångkulturella landet spricker i sina mindre beståndsdelar bedöms helt enligt amerikanskt taktiska normer.
Faramarz Pooya tror att USA i första hand vill ha ett bevarat enat Iran, eftersom en stark centralmakt främjar USA:s långsiktiga intressen i landet.
– Men om Iran inte gör som USA vill, då är amerikanerna inte främmande för tanken att stödja de separatistiska grupperna. Man för redan samtal med azerer och kurder, och bland dem finns förhoppningar om att kunna ansluta sig till sina respektive systerländer. Samma sak med baluchierna.