Irakiska regeringsstyrkor drog sig på måndagen helt tillbaka från staden Hit i Anbarprovinsen. Enligt FN har omkring 180 000 människor flytt från Hit med omnejd under de senaste veckorna. Staden var hemvist för minst 100 000 flyktingar från andra delar av Irak som tidigare i år erövrats av IS.
Kom över stridsvagnar
IS rapporteras ha kommit över stridsvagnar och annan tung militär utrustning i samband med den hastiga reträtten. Enligt många bedömare finns nu en risk att hela Anbarprovinsen kan hamna under IS-kontroll. Provinsregeringen vädjade i helgen till regeringen i Bagdad att begära stöd av utländska marktrupper, något som landets regering tillbakavisade.
Samtidigt dödades dussintals människor i en serie bombattacker i Bagdad och norra Irak. Attackerna misstänks förbereda en ny marktruppsoffensiv av IS, som med hjälp av allierade rebellgrupper tränger de regeringstrogna styrkorna alltmer tillbaka.
Flyganfall fortsätter
Utanför Hit använde sig USA i förra veckan av stridsflygplan och attackhelikoptrar för att stoppa IS frammarsch på marken. IS frammarsch i Irak har dock hittills inte kunnat stoppas av de flygattacker som USA och andra allierade genomför. Liknande erfarenheter har man också kunnat göra i grannlandet Syrien. IS lyckades där i förra veckan bryta genom försvaret runt den kurdiska staden Ain al-Arab/Kobane nära gränsen till Turkiet och intog på fredagen de kurdiska självförsvarsstyrkornas huvudkvarter, men har sedan dess inte lyckats inta hela staden. I området finns uppskattningsvis över 12 000 civila kvar.
Turkiet blockerar gränsen
Turkiska trupper stängde gränsen och hindrade kurdiska frivilliga och material från att nå stadens förvarare. Detta ledde till sammandrabbningar mellan kurdiska demonstrerande och polisen i många städer i hela Turkiet. Vid protesterna öppnade säkerhetsstyrkor och armén eld och dödade minst 31 människor. Detta enligt officiella uppgifter från den turkiska regeringen. I staden Gaziantep nära gränsen till Syrien attackerades ett kurdiskt demonstrationståg av väpnade islamister som dödade fyra personer. Också i Diyarbakir dödades flera människor, enligt kurdiska uppgifter, av medlemmar i det islamistiska partiet Hüda Par. I flera delar av landet utlystes undantagstillstånd.
Ledningen för Kurdistans arbetareparti (PKK) anklagade regeringen i Ankara att backa upp övergreppen mot kurderna och för att i smyg stödja IS. Turkiets armé fick i förra veckan parlamentets officiella lov att överskrida gränsen till Syrien. Irans, Syriens och Rysslands regeringar varnade dock Turkiet från att förvärra konflikten i Syrien.